labdarúgás, Sportgazdaság, UEFA — 2013/04/17 at 11:15

A franciák 2016-os revolúciója

by

„Csak 15 éve volt, de óriási a különbség 1998 és napjaink között. Nem építjük a stadionjainkat ugyanúgy.” 2016-ban Franciaországban labdarúgó Európa-bajnokságot fognak rendezni. Stadionproblémák?

A bevezető mondat Xavier Daniel, a francia szervezőbizottság stadionokért és létesítményekért felelős igazgatója szájából hangzott el. A franciák 1998-ban egy emlékezetes világbajnoksággal mutatták meg szervezési tudományukat egy labdarúgó világesemény kapcsán. 2016-ban újra rajtuk a sor. S, most még több szempár lesz kíváncsi, mivel ez lesz az első 24 csapatos EB, illetve Michel Platini hazajátszott a kandidálás során.

A franciák, a tervek szerint 1,7 milliárd eurót invesztálnak a stadionokba, egy 4 milliárd eurós beruházás részeként, amely 30 sportprojektet foglal magában az elkövetkező években. Ez annak is köszönhető, hogy Párizs potenciális versenytársa volt Londonnak a 2012-es olimpiáért folytatott küzdelemben. Azonban a szakemberek kiemelték, hogy a francia sportinfrastruktúra egy unikális, ambiciózus ugrásban van, ami egy válasz lehet a generációk gyors változására. A lényeg, hogy jó úton haladnak.

Ez a változás mindenhol felüti a fejét. A stadionok körüli követelmények 1998-ban csupán 30 oldalnak feleltek meg, a 2016-os pályázatban már több mint 100 oldalnyi elvárásnak kell eleget tenni, ami a szurkolók kényelmét, a biztonságot, a médiát vagy a vendéglátást illeti. Ezen kívül, történelmi okokból kifolyólag is, mint nyilvános szerv [párt, egyesület, testület, stb] a stadionok építtetésébe nagyon nehéz pénzt invesztálni, s így a finanszírozás is igen komoly komplikációkat szül. [Hogy is van ez a magyarországi, adófizetők pénzén épülő stadionokkal? – elkalandoztam]. A francia politikusok megfogalmazása szerint, „ezt a pénzt máshol is fel lehet használni”, így csak 150 millió eurót javasoltak a kormányban a 12 EB projektre.

Az Európa-bajnokságra 4 új stadiont biztosan felépítenek [Nice, Bordeaux, Lille, Lyon városaiban] és 5 stadion esetében komoly felújításokat fognak végezni. A legdrágább építmény a lyoni stadion lesz 381 millió euróval, viszont Bordeaux-ban sikerül 184 millió euróból is kihozni a költségeket.

 

 

A kép kattintásra megnő!

Ami biztos, hogy Franciaország színvonalas eseményt fog lebonyolítani 2016-ban és mindezt úgy teszi, hogy a stadionjaival nem terheli az adófizetőket, de a lehető legjobbat fogja nyújtani az emberek számára, amellett, hogy a jövőbe tekintő hosszú távú elképzeléseket is megvalósítja.

Forrás: sportspromedia.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2013.04.17.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close