labdarúgás, Sportgazdaság, UEFA — 2013/04/11 at 11:15

A tőzsdén szereplő klubok Bajnokok Ligája

by

Ha kedd és szerda, akkor labdarúgó Bajnokok Ligája. A legmagasabb szintű, klubfutballt magába foglaló bajnokság a legjobbakat és a leggazdagabbakat hozza össze évről évre.

Amint 20.45-kor a játékvezető megfújja a sípot, akkor a világ legtöbb országában számos tekintet ragad a képernyőkre. Egyes mérkőzések, mint például a Manchester United – Real Madrid nyolcaddöntő, több mint 200 millió embert „mozgatott meg” március 5-én.

Ezen a szinten már nem csupán a közvetlen érintetteket és a fanok millióit varázsolják el a mérkőzések, hanem itt már az olyan közvetett hatások is felütik a fejüket, amik financiálisan jelentősen kimutathatók. Miről is beszélek valójában?

Az elődöntőbe jutással 4,9 millió euró üti a győztes markát, így nem mindegy, hogy melyik csapatoknak sikerül a legjobb négy közé kerülni. Ezen összeg csak nő: a döntő vesztese 6,5 millió eurót, a végső győztes pedig 10,5 millió eurót kap az UEFA-tól. Az összegek közvetlenül a csapatok kasszáiba vándorolnak, azonban egyes klubóriásoknak, mint a Dortmund vagy a Juventus, másra is kell gondolni.

E két csapatot a tőzsdén is jegyzik, így a továbbjutásból fakadó presztízs- és anyagi szempontok mellett a részvényeseket is ki kell szolgálniuk. A shareholderek a két csapat részvényeiből vásároltak a tőzsdén, így az esetleges győzelmek esetén ezek a részvények is nőnek, ami elégedettséget szül mindenkinél.

A németek már hátradőlhetnek, mivel 15 év után újra az elődöntőben érezhetik magukat. De ezek után sincs megállás, így a dortmundiak szeretnének kifutni a Wembley gyepére is. A kellő motiváció még magasabb szintre emelése céljából a csapat vezetése, fejenként 100 ezer eurót ajánlott a játékosoknak, amennyiben ott lesznek Londonban. A televíziós közvetítési jogokból befolyó összegeket csak a sorozat végén ossza szét az UEFA. Német részről is számítani lehet még kb. plusz 20 millió eurós kompenzációra, ami ugyancsak emeli a részvények értékét. A csapat a tavalyi Bundesliga győzelem után, idén is a fix Bajnokok Ligája indulást jelentő második helyen van, ráadásul Európa legjobb négy csapata közé verekedte magát, ami a BVB tőzsdei eredményeiben is megmutatkozik, mivel az idén már 20 százalékot emelkedtek a klub részvényei. Öröm, boldogság.

A Juventus háza táján azonban nem lehet ekkora a boldogság. A Celtics  legyőzésének köszönhetően a Zebrák is megkapták a maguk 3,9 millió euróját, azonban a Bayern München elleni negyeddöntőben elszenvedett vereségek miatt a továbbjutásról csak álmodhattak Torinóban. S, ez a részvények tőzsdei mozgásán is látható.

A Juventus árbevétele az idei Bajnokok Ligája szereplésnek köszönhetően nőtt a tavalyi évhez képest, azonban még mindig nincsen olyan magasan, hogy a klub pozitív nettó profittal tudjon kijönni az egyes szezonokból. A torinói csapat büdzséje 2009 óta folyamatosan deficitet mutat, sőt 2011-ben közel 100 millió euró negatív nettó profitot könyvelhettek el a klub költségvetésében.

A teljesítmény és a jó eredmények mellett az ilyen csapatoknak [is] elkerülhetetlen, hogy a financiális háttérre is óriási gondot fordítsanak. A kettős eredménykényszer a gazdasági alapokon működő klubok esetében mindennapi eset, azonban minden érdekelt igényeinek a lehető legmagasabb szinten történő kielégítése egyáltalán nem tartozik a mindennapi feladatok közé… annál sokkal magasabb szintet követel.

Forrás: portfolio.hu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2013.04.11.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close