jégkorong, Sport PR — 2013/03/21 at 12:15

„Egy darab sz.r vagy, én meg egy magyar ember!”

by

Felháborodva olvastam el azt a hírt, miszerint Hetényi Zoltánt, a magyar jégkorong-válogatott kapusát letartóztatták szexuális zaklatás vádjával az Egyesült Államokban.

A válogatott kapusa az Orlando Solar Bears csapatának tagja, akik a hétvégén a Gwinnett Gladiators ellen mérkőztek meg az ECHL-ben [East Coast Hockey League], a NHL alatt lévő bajnokságban. A történetet a magyar sajtó is több helyen lehozta, így nem ezzel szeretnék foglalkozni.

De, röviden összefoglalva: a vesztett meccset követően a magyar kapus alkoholos mámorában [erősen ittasan] összekeveredett egy helyi pincérnővel, akinek „megmarkolta kétszer a fenekét, egyszer pedig a mellét is. Azt kiabálta, hogy utál minden amerikait és niggert!” – idézte a helyi lap, a Gwinett Daily Post a szemtanúkat. Ezt tetőzve, a rendőrautóban a játékos még dührohamot kapott, köpködött, fejelgette az üveget és folyamatosan káromkodott a helyi erőknek, s végül azt mondta, hogy te „egy darab szar vagy, én meg egy magyar ember!”. Gratulálok Zoli!

Ami engem felháborított, az egyrészt ez a viselkedés, de ez már „nagyobbakkal” is megesett, fátylat rá. Másrészt azonban a magyar kapus egyáltalán nem vette számításba, hogy ő egyik nagykövete kicsiny országunknak, illetve egy olyan márkát képvisel, kvázi egyedüliként a tengerentúli jégkorong-társadalomban, amivel öregbíti a magyar sport, a magyar emberek hírnevét. Eleve a személyes márkájának a porba tiprása volt a hétvégi incidens, aminek köszönhetően komoly következményei is lehetnek a karrierjében, azonban a komplexitása a dolognak sokkal szerteágazóbb. Nagyon rossz PR az országnak és neki is, ráadásul kijelentéseivel nyomatékosítva a tényt, hogy „egy magyar emberről” van szó.

A sztereotípiáknak újabb táptalajjal szolgáló esetnek köszönhetően a magyarokat ily ügyekkel fogják aposztrofálni és beazonosítani, ami olyan országimázs-rombolással ér fel, amit rettentő nehéz kijavítani, ha ki lehet egyáltalán.

Az országimázst együtt, közösen építjük, alakítjuk, mivel egy adott népről, nemzetről, országról és annak minden aspektusával kapcsolatos, külső és belső nézetet, véleményt jelenti, egy olyan objektív és szubjektív értékítéletet, amit akár egy ember, akár egy éjszaka le tud rombolni. Ez lehet most sikerült.

Forrás: nso.hu; sportsmarketing.hu

2 Comments

  1. Azt azért hozzátenném a cikkhez, hogy Hetényi reagálása ez volt az ügy nyilvánosságra kerülése után: Szégyent hoztam Magyarországra!

    Az alkohol sok embert vitt már rossz útra!

  2. Pingback: Megbocsátható bűnök? | Sportsmarketing

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2013.03.21.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close