Sportmarketing, triatlon — 2013/03/11 at 16:00

Duplázott a legjobb magyar triatlonos

by

Vanek Ákos 2011 után, 2012-ben is elnyerte az Év Triatlonistája címet. A 2011-es tiszaújvárosi Triatlon Világkupán elért 3. helyezését követően 2012-ben is kimagaslóan teljesített az első számú magyar triatlonos. A stockholmi csapat-világbajnokságon 8. helyen végzett, míg a Dél-Koreában, a tongyeongi világkupa futamon az előkelő 6. helyet szerezte meg.

A versenyek komoly állóképességet követelnek meg, ezért Vanek tunéziai és spanyolországi edzőtáborozással indította az évet, hogy ideális körülmények között készülhessen. A külföldi, több hetes munka alatt egy új szisztémát próbál ki, bízva abban, hogy szervezete pozitívan reagál az új edzésmódszerekre.

Vanek-Akos-verseny-kozben

Első versenye április 19-én, az USA-beli San Diego-ban lesz, amely a WTS [World Triatlon Series], a világbajnoki szériasorozat 2. állomása. A nemzetközi szövetség által szervezett versenyek a világ legjobb triatlonosait gyűjtik össze évről évre, ahol a több helyszínből álló sorozat végén, a futamokon szerzett pontok alapján világbajnokot hirdetnek.  Az idei Grand Final a 2012-es londoni olimpia pályáján kerül megrendezésre szeptember 11. és 15. között.

Vanek bizakodva várja a szezont, csúcsformáját a júliusban rendezendő hamburgi futamra időzíti, ahol sprint kategóriában áll rajthoz. „Azért helyezzük erre a versenyre a fókuszt, mert a hamburgi megmérettetés másnapján a csapat-világbajnokságot is itt rendezik. A magyar csapat részéről kiemelt figyelmet kap a mix váltóverseny, mert a kategória nagy valószínűséggel bekerül a 2016-os riói olimpia programjába is, és ha kellő támogatást kapunk, akkor komoly esélyünk lesz jó eredményt elérni” – nyilatkozta Vanek a sportsmarketing.hu-nak.

Vanek-Akos-az-ev-triatlonistaja

A triatlon egy viszonylag fiatal sportág, ami az egyik legkomolyabb állóképességet igényli a versenyzőktől, mivel úszásból, kerékpározásból és futásból áll. A három versenyszámot egymás után, pihenés nélkül kell teljesíteni, és a versenyidőbe a két szám közötti átöltözés ideje – az úgynevezett depóidő – is beleszámít. A triatlon versenyeket különböző távokon rendezik meg, így létezik sprinttáv [0,75 km úszás, 20 km kerékpározás, 5 km futás], továbbá rövid- [1,5 km,40 km,10 km], közép- [3 km,80 km,20 km] és hosszútáv [3,8,180 km,42,195 km].

A sportág összetettségének és a világkupa futamok egzotikus helyszíneinek köszönhetően komoly költségvetés szükséges a minőségi versenyzéshez. Nemzetközi szintű eredmények eléréséhez több 10 millió forintos büdzsével dolgoznak a csapatok.

Forrás: sportsmarketing.hu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2013.03.11.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close