olimpia, Sportpolitika, többféle sportág — 2013/02/22 at 13:00

A hazai sporttámogatás 2013-ban

by

Az olimpiai éveket követően a sport támogatására szánt összeg mindig visszaesik. Ezt a Magyar Olimpiai Bizottság [MOB] frissen közzétett listája is tükrözi, miszerint csupán 2,5 milliárd forint jut idén a szövetségeknek.

A szakszövetségek nagy felháborodással fogadták a listát az idei juttatásokról, – annak ellenére, hogy sokan még bíznak a miniszterelnök által beígért 15 milliárd forintos támogatásban – mivel a keretösszeg jelentős mértékben redukálódott. Az már tavaly is kikristályosodott, hogy az eddigi többcsatornás, átláthatatlan rendszert az egycsatornás, a MOB által működtetett és koordinált szisztéma veszi át. Így a pénzek kiosztása is itt központosul.

Ez a sportszakmai támogatás három fő részből tevődik össze: az összes olimpiai sportág [a képviselőik olimpiára való kijutásától függetlenül] 2 millió forintos alapról indul; majd egy objektív, eredményességi alapon történő pontszámítás adja a második részletet, míg a harmadik adagról a szakmai célok figyelembevételével a MOB vezetése dönt.

A fentiek alapján a kajak-kenu és az úszás emelkedik ki, csak ez a két sportág haladja meg a 300 milliós támogatást [kajak-kenu – 303 millió Ft; úszás – 302 millió Ft]. Az ezt követő szakadás igen nagy, mivel a 100 és a 200 millió forint közötti sportágak következnek, úgymint a vívás, a birkózás, az atlétika és a judo. 100 millió alá csúszott a torna és a sportlövészet, illetve az alsóház tagjai között az olimpiai kijutásra kvázi esélytelennek tartott sportágak tartózkodnak.

Ezen összegek nyilvánosságra kerülésekor még nem lehetett tudni, hogy a támogatások lefedik-e majd a teljes idei évet vagy nem, amire Szabó Bence, a szövetség főtitkára azt nyilatkozta, hogy a működési költségekre további 475 millió forint áll rendelkezésre. Az öt kiemelt csapatsportág [labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, vízilabda, jégkorong] helyzete valamivel fényesebb a társasági adókedvezmények [tao] miatt, azonban egyes szakszövetségek mégsem elégedettek a folyósított éves összeg mértékével [kézilabda – 78 millió Ft].

A magyar sport szereplői – a tao mellett – négy fő forrásból juthatnak költségvetési pénzekhez:

1.) MOB sportszakmai támogatás: 2446,6 millió Ft – a Héraklész és a Sport XXI., kizárólag utánpótlásra fordítható kerete is beletartozik [950 millió Ft], így a verseny- és élsportra 400 millió forinttal kevesebb, „csak” 1,5 milliárd Ft jut.

2.) MOB működési támogatás: 475 millió Ft;

3.) egyéb MOB-támogatások: 366,2 millió Ft – ide tartoznak a nem olimpiai sportágakra, a küzdősportok világjátékán szereplő sportágakra, a Gerevich-ösztöndíjra, az olimpiai fesztiválra, a doppingellenes küzdelemre, illetve az öttusában a lóvásárlásra fordítandó összegek.

4.) Rendkívüli kormányzati támogatás: 15 milliárd Ft – ez az összeg áprilistól várható. Az atlétika, a birkózás, a cselgáncs, a kajak-kenu, az ökölvívás, az öttusa, a sportlövészet, a torna, az úszás, a vívás és a korcsolyasport, valamint projektfinanszírozás keretében az asztalitenisz, az evezés, a kerékpársport, a röplabda és a tenisz részesülhet benne.

Forrás: Figyelő, 2013/7. szám

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2013.02.22.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close