Sportszponzoráció, többféle sportág — 2013/02/20 at 13:00

10 lecke a szponzorálás elmúlt 10 évéből

by

Tanulni a legjobbaktól nem szégyen, sőt egy olyan lehetőség, amit vétek lenne elszalasztani. Minden érzékszervünket a legmagasabb szinten kell használni, hogy a sikerhez vezető utat megtaláljuk.

A szponzorálás során is ezt szeretnénk elérni, a sikerhez való ösvényt kitaposni, úgy, hogy minden esetében win-win szituáció alakuljon ki. A Generate – the sponsorship agency ügyvezető igazgatója, Ruppert Pratt elárulta, hogy az ő esetükben ez a folyamat hogyan zajlott az elmúlt évtizedben, s milyen mérföldkövek jelentek meg, amik alapjaiban formálták át a szponzorálást.

1. Digitális boom – a közösségi média berobbant és létrehozott egy állandó űrt, amiben napi szinten működünk. Ez egy olyan kihívásokkal teli „utazás”, ahol instabilabb alap generálódik a tulajdonosoknak, mivel teret veszítenek ezen a területen. S, ami még rosszabb, hogy szponzori szempontból a végső „áru” – a fanok, a szurkolók – feletti uralom is odavész.

2. A recesszió alatt a szponzorálás maradt az egészséges része a rendszernek, azonban a márkák sokkal keményebben dolgoznak, hogy nagyobb hatást érjenek el, kevesebb pénzből.

3. Ambush és gerillamarketing a javából! – a cégek egyre okosabbak, s egyre kreatívabb, költséghatékonyabb megoldásokkal próbálják felhívni a figyelmet a márkáikra.

4. Személyes szponzoráció – megvan a kockázata [minek nem?], de mindig része a „játéknak”. Lance Armstrong vagy Tiger Woods esetében romlott a sportág imázsa, azonban a kapcsolt márkák többnyire sértetlenül jöttek ki a slamasztikából.

5. A „rendetlenség” növekedése figyelhető meg. Különböző márkák különböző sportágakkal történő házassága során, egyre gyakoribb a meglepő képzettársítás. Egyre gyakrabban jelenik meg kreatív módon a célközönséget megszólító szponzoráció, még ha a két partner profilja távol is áll egymástól.

6. Az erő elmozdulása kialakult, ami a tulajdonosoktól a szponzorok irányába vitte el a gondolkodást. Ebben a nehéz gazdasági helyzetben a kevesebb pénzért több jogok szeretnének a márkák, azonban ehhez már a márkázás önmagában nem elég.

7. A jogtulajdonosok polarizációja figyelhető meg. A nagy még nagyobbat kap a tortából, míg a többiek a harctéren küzdenek egy-egy falatért. Azonban a „másik” megközelítést preferálók kihasználhatják a niche területeket.

8. El kell határolódni a tiszta tranzakciós modelltől, ahogyan a tulajdonosok eladják/közvetítik a szponzorációs üzleteket. A folyamat sokkal konzultatívabb és flexibilisebb, s mindkét fél céljainak eléréséről és a kölcsönös nyereség megszerzéséről szól.

9. Az Egyesült Királyság tanúja az amerikai major sportok [NFL, NBA, MLB] második eljövetelének, felvirágzásának. A ’90-es évek elején már volt egy ilyen hullám.

10. Értelmes kapcsolat ápolása a fanokkal most még fontosabb. Ezért a CSR [Corporate social responsibility – társadalmi felelősségvállalás] elengedhetetlen. Most már nem a logók száma és mérete a meghatározó, hanem, hogy a szponzoráció/szerepvállalás mit ad vissza a társadalom számára.

A Generate egy londoni székhelyű ügynökség, ami 10 éve van a piacon, és immáron Dohában, Párizsban, Atlantában és Pekingben is vannak irodái. A sport mellett a művészetben, a zenében, a filmekben és a CSR-ban is jelen vannak. Olyan referenciával rendelkeznek, mint a London Wasps Rugby Club jogainak értékesítése, az UCI BMX Világbajnokság megszervezése, számos PR kampány és megmozdulás a világ minden táján.

Forrás: generatesponsorship.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2013.02.20.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close