birkózás, olimpia, Sportpolitika — 2013/02/13 at 11:30

A NOB kitenné a birkózást az olimpia programjából

by

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság [NOB] végrehajtó bizottsága keddi ülésén meglepetésre a birkózást jelölte kihagyhatónak az olimpiai programból. Ezzel megmenekült az öttusa és a tékvandó, amelyeket előzetesen a legesélyesebbeknek tartottak a kiesésre.

A NOB döntése értelmében szinte biztos, hogy kimarad a 2020-as játékok programjából az egyik magyar sikersportág, a birkózás. Halvány remény még él ugyan, mert a birkózás átkerült arra a listára, amely az ötkarikás műsorba pályázó sportágakból áll és néhány hónap múlva bizonyíthatnak, azonban nehéz elképzelni, hogy a NOB megváltoztatná az ítéletét.

Módos Péter

A 15 tagú testület a döntés meghozatala során a NOB programbizottsága által készített jelentésre támaszkodott, amelyben 39 szempont alapján értékelték az ötkarikás sportágakat. Olyan kritériumokat vizsgáltak, mint a versenyek látogatottsága, a globális lefedettség, a fiatalok körében mért népszerűség, a televíziós nézettség, vagy a doppingellenes politika.

Májusban a végrehajtó bizottság Szentpéterváron találkozik, ahol meghallgatják a felvételre jelentkező hét sportág – a vusu, a sportmászás, a görkorcsolya, a fallabda, a karate és a wakeboard, valamint a 2008 óta a programban nem szereplő, most közösen induló baseball és softball – és a birkózás prezentációit. A bizottság ezt követően ajánlást tesz a NOB 125. kongresszusának, amely szeptember 7. és 10. között Buenos Airesben ülésezik. Itt hozzák meg a végleges döntést a 2020-as olimpiai programról, csakúgy, mint a rendező városról – ezért a címért Isztambul, Madrid és Tokió van még versenyben.

A birkózás az ókori és az újkori olimpiákon is meghatározó szerepet töltött be és hagyományos magyar sikersportágnak számít. A magyar válogatott a 2012-es londoni olimpián három érmet szerzett: Lőrincz Tamás ezüstérmes lett, Módos Péter és Hatos Gábor pedig bronzéremmel gazdagodtak. A birkózás hazai képviselői összesen 19 arany-, 16 ezüst- és 19 bronzérmet nyertek a játékokon.

Majoros István

A NOB javaslata sokkolta a Magyar Birkózó Szövetség és a Magyar Olimpiai Szövetség vezetőit egyaránt.

A mostani határozattal megmenekült az öttusa és a tékvandó, amelyeket előzetesen a legesélyesebbeknek tartottak a kiesésre. A tollaslabdát, az asztaliteniszt és a gyephokit szintén a veszélyeztetett sportágak közé sorolják a szakértők.

Forrás: MTI

One Comment

  1. Pingback: Ezekkel a reformokkal újítanák meg a birkózást | sportsmarketing.hu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2013.02.13.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close