futás, Sportgazdaság — 2013/01/24 at 12:00

Fellendülőben a futóturizmus Magyarországon

by

Nem csak szaladnak, de a gazdaságnak hasznot is hoznak a futók.

Budapest neve jól cseng a sportot, a futást kedvelők köreiben szerte a világban. Decemberben zajlott a mezei futó Európa-bajnokság, melynek a szentendrei Skanzen biztosított meseszerű díszletet, néhány héttel korábban meg arról számoltak be a világ vezető hírügynökségei, hogy a margitszigeti futókör a világ öt legszebb futásra javasolt terepének egyike! Mi kell még gondolhatta az ember? Erre a CNN online, a világ 70. legolvasottabb honlapja, megkoronázta az évet: a maratonokat javasló elemző írásában 2013 októberére a budapesti Futófesztivált ajánlotta a világ figyelmébe!

Budapest Maraton Lánchíd

A Nike félmaratont és a Spar Maratont is szervező Budapest Sportiroda [BSI] 1984 óta rendezi a versenyeit és építi a kapcsolatait a világ futótársadalmával. Annak ellenére, hogy a válság a sportnak sem kedvez, és a konkurencia sem csökken – évente több mint ötszáz maratont rendeznek szerte a világban -, 2012-ben története során először a BSI átlépte a négyezres határt a külföldi futók nevezéseivel. Ha csak az elmúlt évtizedet vesszük alapul, látszik a fejlődés az 1300- indulótól [2002] a 4200-ig [2012].

A fejlődés persze nem egyenes vonalú, a görbe értelemszerűen mindig együtt él az aktuális világgazdasági helyzettel. Mivel az még mindig nem a szebbik arcát mutatja, különösen figyelemreméltó, hogy tavaly rekordot döntöttek a külföldiek, mint ahogy csúcsot jegyzett a futófesztivál is a maga teljes, 19 ezret is átlépő mezőnyével.

Budapest Maraton Andrássy

A 4200-as külföldi nevezési létszám 6 százalékos növekedés az addigi csúcsot jelentő 2011-es évhez képest. A futók egyharmada három országból érkezett: 480-an Nagy Britanniából, 476-an Franciaországból, 423-an pedig Olaszországból. A térség államait figyelembe véve a lengyelek [247 futó], a szlovákok [230] és a csehek [149] körében a legnépszerűbbek a budapesti versenyek. A közép-európai városok között – Bécs és Prága után – Budapest a harmadik legvonzóbb célpont a nemzetközi futóturizmusban résztvevők számára.  Egzotikus, távoli országok futói előtt is ismert és kedvelt a verseny, többek között indultak Madagaszkár, Kazahsztán, Bangladesh, Macedónia és Bolívia futói is.

A versenyzőket kísérő hozzátartozók száma is jelentősen, mintegy 7 százalékkal emelkedett 2011-hez képest. Összesen hatezren érkeztek szurkolóként hazánkba. Öt kontinens 64 országából tízezer futó és kísérő választotta a magyar fővárost a két hétvégén! Az atléták és kísérőik által generált forgalom elérte az 1,2 milliárd forintot [utazási irodák, légi közlekedés, szálloda, étterem, múzeumok, szállítás, alkalmi árusok], hiszen a hétvégék nem csak a futásról szóltak, de a főváros felfedezéséről is. Érdekesség, hogy a futók 54 százaléka első alkalommal járt hazánkban.

Az indulók többsége kifejezetten a futás miatt érkezett Budapestre, 78 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy ha nem lettek volna a versenyek, nem keresték volna fel Magyarországot. Átlagosan 3,25 vendégéjszakát töltöttek el nálunk, ez összesen 32 300 vendégéjszakát jelent, amiből a kifejezetten a verseny miatt Budapestre érkezett futók és kísérőik elmaradása miatt 25 ezer nem valósult volna meg. A vendégek elsősorban a három és négy csillagos szállodákat választották [57 százalék], a második legkedveltebb szállásforma – 21 százalékkal – az apartmanok.

Az eseményeket tíz hónapos reklámkampány előzte meg, amelynek fő eleme a hat európai ország tíz futómagazinjában, illetve más maratonok műsorfüzeteiben [Párizs, London, Berlin, Hamburg, Prága, Pozsony] való megjelenés volt. Ezekkel a célirányos hirdetésekkel, több mint 1,5 millió futót sikerült elérni. Az interneten több, mint 20 honlapon jelent meg a Budapest Sportiroda fizetett bannerrel, és ezen kívül több száz azon honlapok száma, amelyeken listázták, vagy ingyen kitették a budapestmarathon.com-ra vezető bannert.

Budapest Maraton Rajt

De ne csak a külföldiekről essen szó. A két eseményre összesen 27 ezer magyar futó adta le a nevezését, akiknek 38 százaléka érkezett vidékről, legalább 1 napra. Tavaly először lehetett rajtszámmal 50 százalékos kedvezményt igénybe venni városnéző buszos és hajós programokon, amely lehetőséggel a futók 6 százaléka élt.

Az előző év számai, a felfelé ívelő tendenciák láttán bizakodással várja a Budapest Sportiroda a 2013. évi szezont, a Budapest Félmaratont szeptember 8-án, majd a Budapest Maratont október 13-án.

Forrás: BSI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2013.01.24.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close