amerikaifutball, rövidhír, Sportgazdaság — 2013/01/16 at 13:00

Milliókkal a playoffba

by

Zajlik a playoff National Football League-ben. Már csak két konferenciadöntő van hátra és kiderül melyik csapatok jutnak a február 3-án rendezendő Super Bowl döntőbe. A négy esélyes szeme előtt komoly cél lebeg!

Már többször elhangzott, hogy az NFL a sportszolgáltatás csúcsa, a legtöbb embert megmozgató versenysorozat, amelynek döntői minden idők legnézettebb amerikai műsorai közé tartoznak, és képesek leültetni 100 millió embert a televízió képernyője elé [2011 – 106,5 millió; 2012 – 111,3 millió néző].

A reklámbevételek, a szponzorációból származó összegek, a televíziós jogdíjakból, illetve a merchandisingból befolyó dollármilliók egy stabil alapokon nyugvó bajnokságot képesek működtetni, ahol a sztárjátékosok gázsija sokszor az európai labdarúgásban szereplők keresetét is túlszárnyalja. A Forbes magazin megjelentetett egy listát, amelyben a legjobban kereső, rájátszásban szereplő NFL játékosokat gyűjtötte össze.

Az első nem lehet más, mint Peyton Manning, a Denver Broncos irányítója, aki 18 millió dollárt keres egy szezon alatt. Az bizony komoly összeg, s a Forbes fel is hívja a figyelmet, hogy ez csupán az alapfizetés: a szponzoráció, a támogatás, és a bónusz nem tartozik bele. Egy jó csapat mit sem ér komoly védekező specialista nélkül, ezért szerepel ugyancsak a Denverben Elvis Dumervil defensive end [„szélvédő”], aki 14 millió dollárral a második legjobban kereső tojáslabdás. A harmadik helyen az Atlanta Falcons irányítója, Matt Ryan áll, a maga „kis” 11,5 millió dollárjával.

A további top 10-es millió dolláros játékosok:

  • 4. Brent Grimes, hátvéd, Atlanta Falcons – 10,4 millió dollár
  • 5. Wes Welker, szélső elkapó, New England Patriots – 9,5 millió dollár
  • 6. Champ Bailey, hátvéd, Denver Broncos – 8 millió dollár
  • 7. Aaron Rodgers, irányító, Green Bay Packers – 8 millió dollár
  • 8. Ray Rice, futó, Baltimore Ravens – 7,7 millió dollár
  • 9. Johnathan Joseph, hátvéd, Houston Texans – 7,3 milló dollár
  • 10. Ed Reed, söprögető, Baltimore Ravens – 7,2 millió dollár

S, hogy megtérülnek-e a befektetett milliók? Az bizony hamarosan kiderül, az biztos, hogy a legtöbbet költő csapatok közül az Atlanta, a Baltimore és a New England is a legjobb négy között van, viszont a denveriek szomorkodhatnak és “élezhetik a pengét” a következő szezonra.

Forrás: forbes.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2013.01.16.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close