Könyvajánló — 2013/01/07 at 11:00

Carmine Gallo: Steve Jobs a prezentáció mestere

by

a-prezentacio-mestereCím: Steve Jobs a prezentáció mestere

Szerző: Carmine Gallo

Kiadás éve: 2010

Kiadó: HVG Kiadó

Oldalszám: 294

Nyelv: magyar
 

 

 

Hogyan legyünk őrülten hatásos előadók

Lehetséges írott formában hatékonyan bemutatni egy annyira gyakorlati módszer fortélyait, mint az előadás? A válasz: IGEN! Bár nem árt, ha a közelben van egy számítógép is, ahol folyamatosan követni lehet Steve Jobs előadásainak videóit, a könyv lábjegyzetei ugyanis tele vannak internetes hivatkozásokkal.

Nagyon tetszik, hogy a Steve Jobs a prezentáció mesterének nincs tananyag szaga. Borzasztóan unalmas tud lenni ugyanis, amikor pontokba szedve próbálják megfogalmazni, hogy mitől lesz élvezetes egy előadás. Ráadásul nem is hatékony. Carmine Gallo egy teljesen más nézőpontból közelít a témához: érdemes a legjobbtól ellesni az apró trükköket a gyakorlatban.

Persze ez egyáltalán nem könnyű feladat. De akkor hogyan lát hozzá a szerző? Egy három felvonásos színmű keretét veszi kölcsön, amely egyébként is jellemző Steve Jobs előadásaira. Az első felvonás a prezentáció történetének felépítésérő szól: hogyan lehet erős sztorival hatni a közönségre. A második felvonás az élmény megragadása: ne csak egy átlagos előadással engedjük távozni az érdeklődőket, hanem szórakoztató módon adjuk át a mondanivalónk lényegét. A harmadik felvonás pedig mindennek az előkészítése: a gyakorlat teszi a mestert!

A könyv tele van konkrét javaslatokkal arra vonatkozóan, milyen részletekre kell odafigyelni az igazán ütős előadás készítéséhez. Számomra mégis inkább szemléletet adott, a lényegi elemeket ugyanis minden esetben példákkal támasztja alá. A legfontosabbak kiemelésre kerülnek, így például amikor arról van szó, hogy mennyivel tömörebb Steve Jobs stílusa Bill Gates-énél, akkor a kettejük előadását mondatról mondatra összehasonlító táblázat kiegészül az idézett beszédek videóinak linkjeivel is. Tehát a gyakorlatban tapasztalhatjuk meg azt, amiről írásban szó esik.

Mondhatnánk, hogy könnyű annak, aki a világ vezető informatikai termékeit mutatja be évről évre. Valóban, ez a kiváltság keveseknek adatik meg. Ugyanakkor, ha előadást tartunk, vagy akár csak egy bemutat(koz)ó prezentációt készítünk, akkor számunkra az kell legyen a legfontosabb dolog, amiért úgy rajongunk, mint Steve Jobs az Apple termékekért.

És itt jön képbe ismét a szemlélet elsajátítása: amit Steve Jobs-tól ellesünk nemcsak az előadások során kamatoztathatjuk, hanem bármilyen partneri viszonyban a hasznunkra lehet. Elég csak a „liftes beszédet” említeni. A „liftes beszéd” a meggyőző prezentáció leggyorsabb változata, amelyet annyi idő alatt is el tudunk mondani egy ismeretlennek, amíg egy liftben utazunk vele. Mi az a négy kérdés, amit 30 másodpercben meg kell tudnunk válaszolni? Kiderül a könyvből…

ÉRTÉKELÉS
A korábban olvasott hasonló témájú könyvek alapján nem gondoltam volna, hogy írásban ennyire interaktív módon lehet átadni az előadás művészetének rejtelmeit. Nemcsak hasznos ismeretekre lehet szert tenni a könyvet olvasva, de a mindennapi életben – például egy ismeretlen személynek való informális bemutatkozás során – is alkalmazható szemléletmódot sajátíthatunk el.  A legjobbaktól pedig nem szégyen tanulni.
9/10

A SZERZŐ
Carmine Gallo bestseller író, a CNN és a CBS korábbi hírolvasója. Tanulmányait a University of Californián végezte politológia szakon, majd ezt kiegészítette a Northwestern University újságíró képzésével. Munkáit olyan lapok publikálták, mint a The Wall Street Journal, The New York Times, Success Magazine. Jelenleg saját vállalatát, a Gallo Communications Groupot vezeti, valamint kommunikációs trénerként és előadóként dolgozik. Ügyfelei közé tartoznak a világ legnagyobb márkáinak felsővezetői.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2013.01.07

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.   A kirakat jó, de a raktár rogyadozik - interjú Hoffmann László vb-ezüstérmes...

Close