darts, Sportmarketing — 2013/01/03 at 08:00

Több, mint kocsmasport!

by

Aggódtam az ünnepek idején. Egy – orvosilag eddig beazonosítatlan – tünetegyüttes lett úrrá rajtam, amit brit tudósok csak problematicus sporthiányitisnek hívnak.

Összességében a sportesemények számának szignifikánsan történő degressziója volt az a fő konfliktusforrás, aminek köszönhetően nem tudtam az ünnepek alatt gyakran [mindennap], élő, minőségi sporteseményt nézni. Még szerencse, hogy az angolok fociztak karácsony másnapján…

Sőt, az angolok nem csak fociztak, hanem immáron huszadik alkalommal rendezték meg a Ladbrokes Darts Világbajnokságot a PDC [Professional Darts Corporation] közreműködésével. Ez az esemény sok álmatlan éjszakától szabadított meg, és az izgalmas, élő közvetítések iránti igényemet is kielégítette. Pedig „csak” egy kocsmasportról volt szó. Azonban jelen esetben ez a meghatározás már nem állja meg a helyét, mivel egy vérpezsdítő versenysorozatot láthattak a nézők, fantasztikus körítésben. Itt már professzionális, látványsportról beszélhetünk.

Az esemény 2012. december 14-én vette kezdetét a londoni Alexandra Palotában, ahol közel 11 ezer őrült szurkoló ordítása közepette szerezte meg 2013. január 1-jén, a 16. [!] világbajnoki címét Phil Taylor, a sportág abszolút uralkodója. Taylor a hollandok fiatal tehetségét, Michael van Gerwent győzte le a döntőben, és zsebelte be a 200 000 fonttal járó dicső címet.

A szakírók Taylort az egyetemes sport legnagyobb alakjai közé sorolják, aki az egyik legnépszerűbb brit sportoló, többször is jelölték az év sportolója címre Angliában. A marketingértéke is nagyon komoly magasságokat ért el. 2011-ben az ESPN kereseti listája alapján a 19. helyen végzett a sportteljesítményekből összegyűjtött 1,044,000 dollárral [ebben nincsenek benne a reklámbevételek, szponzorációk, támogatások]. Taylor marketingbevételei – az olyan szponzoroktól, mint az Unicorn, a Sky Sports és a Rileys – elérik a 4-5 millió fontot is évente, így a karrierje során összegyűjtött versenydíjakból származó 5,250,006 font, csupán kiegészítő a profi dartsos számára.

A darts egyre nagyobb népszerűségnek örvend a világon, de elsősorban a szigetországban nagyon közkedvelt. Idén már 10 országban – köztük Magyarországon is – közvetítették a világbajnokságot, sőt Nagy-Britanniában és Írországban az elődöntőket és a döntőt 3D-ben is nézhették a fanatikus darts rajongók.

Forrás: topendsports.com, pdc.tv

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Az Australian Open lesz a legjobban fizető Grand Slam torna

Az Australian Opent szervező Tennis Australia bejelentette, hogy minden eddiginél több pénzdíjat, 30 millió ausztrál dollárt [31,36 millió USA dollárt]...

Close