atlétika, Sportmarketing — 2012/12/17 at 08:00

Megérte-e Szentendrén mezeifutó Európa-bajnokságot rendezni?

by

Idén hazánk rendezhette meg a mezeifutó Európa-bajnokságot. Egész pontosan a szentendrei Skanzen adott otthont az eseménynek.  Mint tudjuk, az atlétika igen szerteágazó. A pálya, az utcai és a hegyi versenyszámok mellett az Európai Atlétikai Szövetség 1994-ben hívta életre ezt a fajta megmérettetést. Jelentőségét jól jelzi, hogy felvetődött a téli olimpia programjába való felvétele is.

Ezzel elérkeztünk egy fontos ponthoz. Igen, ezt nem véletlen decemberben rendezik meg minden évben. Az atlétáknak ráadásul a hideg időjárás mellett változó terepviszonyokkal, adott esetben különböző akadályokkal is meg kell küzdeniük a táv során.

A hivatalos adatok alapján idén 35 ország 539 futója vett részt, s mindkét részvételi szám új rekordot jelent. Az EB-re összesen 1500 akkreditációt állítottak ki, s a versenyről 11 tévécsatorna  közvetített, köztük az MTVA. A magyar kormány 40 millió forinttal járult hozzá az esemény lebonyolításához.

A rendezők jelesre vizsgáztak, minden rendben zajlott. Még a Liszt Ferenc Repülőtér váratlan bezárása okozta problémát is sikerült orvosolni. Hansjörg Wirz, az Európai Atlétikai Szövetség elnöke külön ki is emelte a fantasztikus munkát. Reméljük a TV nézők és a külföldi versenyzők élvezték a versenyt, tetszett nekik az exkluzív környezet és visszatérnek majd Magyarországra.

Idáig minden szép és jó. De! Már a rendezési jog megnyerése után is elgondolkodtam, hogy üzletileg vajon megtérül-e a befektetés. A versenyen ugyanis valljuk meg nem tolongtak a nézők. Javarészt csapattársak, rokonok látogattak el a helyszínre. De ki is akarna a decemberi mínuszokban fagyoskodni órákat. Az utazásról nem is beszélve. Hiába az ingyenes belépés, hiába a forró tea, forralt bor, sajnos nem alternatíva például egy mozival szemben.

A rendezők nem is tettek különösebb erőfeszítéseket, néhány sajtómegjelenésen kívül nem sokat lehetett látni, hallani az eseményről. Ráadásul a verseny honlapja is csak az utolsó pillanatban készült el. Pedig például a hazai versenyzők szélesebb körű megismertetésére kiváló alkalom lett volna az EB rendezés. Kíváncsi leszek a TV-s statisztikákra, mind a magyar, mind pedig a külföldi adatokra.

Itthon egyelőre nem eladható a mezei futás. Országimázs szempontjából viszont megtérülhet a befektetés, valamint a magyar atlétika hírnevére is pozitívan hat a jól lebonyolított verseny.

Végül azért egy mondat a magyar szereplésről is, hazánk legjobb eredményét elérve Minczér Albert az előkelő 29. helyen végzett a férfi felnőtt kategóriában.

Forrás: Magyar Atlétikai Szövetség, Európai Atlétikai Szövetség

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Tréfa Heineken módra

Lehetséges az, hogy egy nő jobban értsem a focihoz, mint a szakértők szakértője: a férfi?

Close