olimpia, Sportpolitika — 2012/12/12 at 08:00

MOB: Győré az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál, Fábián László az új sportigazgató

by

2017-ben Győr rendezheti meg az ötkarikás mozgalom harmadik számú világversenyét, az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált.

Az öt év múlva sorra kerülő esemény helyszínéről az Európai Olimpiai Bizottság [EOC] római közgyűlésén döntöttek, miután a tagok meghallgatták Borkai Zsoltnak, az egyedüli pályázó Győr polgármesterének, a Magyar Olimpiai Bizottság [MOB] elnökének prezentációját. A fogadó város szerződését Borkai Zsolt és Somogyi Tivadar alpolgármester, valamint Patrick Hickey, az EOC elnöke írták alá.

Borkai Zsolt óriási sportdiplomáciai sikernek nevezte a döntést. Szerinte öt év múlva az egész kontinens odafigyel majd Győr városára, és az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált [EYOF] megrendezése évtizedekre is megalapozhatja Magyarország sportbéli fejlődésének irányát. A mintegy 9,6 milliárd forintos kormánygarancia és a város önkormányzatának támogatása révén komoly infrastrukturális fejlesztések várhatók Győrben, így egy új uszoda, atlétikai pálya, sportcsarnokok építése, vagy már meglévő létesítmények felújítása. Az elfogadásra váró jövő évi költségvetésben 1,579 milliárd forintot különítettek el az eseménnyel kapcsolatos létesítményfejlesztésre.

Az EOC 1991-es határozatával indította útjára a 14 és 18 év közötti korosztály számára az EYOF-ot, amelyet – a télit és a nyárit egyaránt – kétévente rendez meg. Magyarország az esemény indulásától kezdve minden alkalommal részt vesz a viadalokon. Legutóbb, a 2011-es trabzoni eseményen négy sportágban 36 versenyző képviselte az országot. Törökországban – ahol 49 ország sportolói indultak – 5 arany-, 3 ezüst- és 5 bronzérmet nyertek fiataljaink, ezzel a hatodik helyen végeztünk az éremtáblázaton.

Az EYOF az olimpia és az ifjúsági olimpia után az ötkarikás mozgalom harmadik számú világversenye. Az esemény ugyanazokkal a jogokkal rendelkezik, mint egy nagy olimpia, jelen van az ötkarika szimbóluma, az olimpiai láng, van nyitó- és záróünnepség, és olimpiai falu is. Egy-egy viadalon 3-4000 sportoló méri össze tudását.
A győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált 2017. július 22. és 29. között rendezik meg.

A MOB-hoz kapcsolódó hír, hogy január elsejétől Fábián László lesz a főtitkárrá előlépő Szabó Bence utódja a sportigazgatói poszton. Fábián László sportolóként az 1988-ban Szöulban győztes öttusa csapat tagja volt. Sportvezetőként 1995-től a Budapesti Honvéd öttusa szakosztályának elnöke, majd társelnöke, elnökségi tagja. 1996-tól a MOB tagja, 1993 óta a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubja elnökségi tagja, 2004-től pedig alelnöke. A Magyar Speciális Olimpia Szövetség társelnöke, melynek 20 éve a tagja. Fábián László előadott a legutóbbi rendezvényünkön, a novemberi Sportmarketing Újragondolva Meetupon.

Forrás: MTI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

A Bridgestone a Libertadores Kupa új névadó szponzora

A japán gumigyár 2013-tól kezdődően öt éven át lesz Dél-Amerika legnagyobb labdarúgó klubsorozatának névadó szponzora.

Close