Könyvajánló — 2012/12/10 at 08:00

Jan Stradling: Több mint sport

by

Cím: Több mint sport

Szerző: Jan Stradling

Kiadás éve: 2012

Kiadó: Kossuth Kiadó

Oldalszám: 302

Nyelv: magyar
 

 

 

Amikor a sport összefonódott a politikával vagy a történelem áldozata lett

Ez a könyv nálam nagyon betalált. Érdekes a téma, és tökéletesen működik akkor is, ha egyszerre csak kevés időd van olvasni: az egyes sportesemények ugyanis 8-10 oldalas önálló egységeket alkotnak. Persze, ha szeretnél elmélyülni benne, az is menni fog. Nem érzed sűrűnek a megszakításokat, mert a hasonló háttérrel – például politikai feszültség, fegyveres konfliktus, kirívó sportszerűtlenség – rendelkező történeteket csokorba szedte a szerző.

Mindig is érdekelt a sporteseményeket a történelmi, kulturális hálóban elhelyezni. Az önmagukban is nagyszerű mérkőzések, versenyek a többrétegű jelentéstartalomnak köszönhetően még jobban kibontakoznak. Mi magyarok, sajnos, sokat tudnánk mesélni, mert a politika hosszú ideig befolyásolta az ország sportját. A legemlékezetesebb talán az 1956-os melbourne-i olimpia vízilabda elődöntője, ahol – szó szerint – véres küzdelemben győztük le a szovjet csapatot. Pár nappal később, az aranyérem megszerzése után, több honfitársunk döntött úgy, hogy nem tér haza a kaotikus viszonyok közé. A világsajtót bejáró történet természetesen nem hiányozhat a könyvből.

De vannak itt más jól ismert események – Diego Maradon „Isten keze” gólja az angolok ellen, a Honduras és Salvador közti futballháború, vagy a „Rumble in the Jungle, vagyis Muhammad Ali nagy visszatérése George Foreman ellen –, vagy talán kevésbé köztudatban lévő sztorik – az ausztrál őslakosok alkotta krikett csapat vendégszereplése Angliában 1868-ban, vagy a baseball World Series sorozatának 1919-es korrupciós botránya. Egy a közös bennük: a szerző alaposan feltérképezte a történelmi, politikai hátterüket, így sok újat tanulhatunk, valamint a széljegyzetek azoknak is extra információkkal szolgálhatnak, akik korábban hallottak egyik-másik híres sporteseményről.

Napjainkban már meghökkentően hangzik, hogy a fekete bőrű amerikai atléta, Jesse Owens, aki az 1936-os berlini olimpián négy aranyéremmel döntötte romba az árja felsőbbrendűség érzését a németekben, a tiszteletére rendezett fogadáson a New York-i Waldorf-Astoria hotelben kénytelen volt a teherliftet használni, mert a hotel liftjét a fehérek számára tartották fenn. De nem kell olyan messzire visszautazni az időben, negatív és pozitív példák akadnak bőven a közelebbi múltban is. Az 1990-es Dinamo Zagreb-Crvena Zvezda mérkőzés közben kirobbanó szurkolói rendbontás tökéletes leképezése a balkáni konfliktusnak. Szomorú emlék. Szívesebben idézzük fel az 1980-as években a sportvilágban kibontakozó összefogást, amely a dél-afrikai apartheid rendszer ellen jött létre és hozzájárult a régóta esedékes változásokhoz.

A példákat hosszan lehetne sorolni, de talán ennyiből is kiderül, hogy könnyen elmerülhetünk a lebilincselő történetekben. Pont eleget kapunk mindegyik sporteseménnyel kapcsolatban ahhoz, hogy jól tájékozottak legyünk, de ha a kíváncsiságunk tovább hajt, akkor kiváló alapra építkezhetünk a felfedezés folytatásában.

ÉRTÉKELÉS
A Több mint sporton nem tudok fogást találni. Tetszik a szerkezete, a szerző jól fűzte fel a különböző sporteseményeket egy-egy közös témára, és a történetek önállóan is kerek egészet alkotnak. Sok a hasznos és érdekes információ, ami segít összefüggéseiben látni a sport beágyazottságát az adott kor történelmi, politikai viszonyaiba.  Simán tíz pontot adnék a könyvre, de egy zavaró tényező miatt kénytelen vagyok levonni egy pontot: sajnos többször nehézkesnek éreztem a fordítást, egy olvasószerkesztőt bevonhattak volna a munkába.
9/10

A SZERZŐ
A walesi származású írónő, Jan Stradling hét évet töltött tanárként Hongkongban, mielőtt Ausztráliába költözött volna. Jelenleg íróként és televíziós producerként dolgozik. Korábban a Disney Channel Australia/New Zealand gyártási igazgatója volt, majd pedig az ausztrál ABC3 vezető producere lett. Számos gyermekkönyvet írt, valamint ő a szerzője A történelem rettegett asszonyai című könyvnek is.

One Comment

  1. Pingback: Wolfgang Behringer: A sport kultúrtörténete | sportsmarketing.hu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Európa nagyvárosaiban rendezik meg a 2020-as labdarúgó kontinenstornát

Az UEFA támogatta Platini elképzelését: Országok helyett városok lesznek a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság házigazdái.

Close