labdarúgás, Sportmarketing — 2012/12/06 at 08:00

Élesben bizonyíthatnak a gólbíró rendszerek

by

A házigazdaként résztvevő japán Sanfrecce Hirosima és az új-zélandi Auckland City selejtezős összecsapásával kezdetét veszi a labdarúgó klubvilágbajnokság, amelynek döntőjét jövő vasárnap rendezik. A nemzetközi szövetség ezen a tornán veti be először élesben a gólbíró-technológiát.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség [FIFA] szigorú rostáján két gólbíró-tecnhológia maradt fenn, amelyek a japánban rendezendő labdarúgó klubvilágbajnokságon élesben bizonyíthatnak. A Hawk-Eye és a GoalRef neveket viselő találmányok a játékvezetők munkáját segítik, és annak megállapítására szolgálnak, hogy a labda áthaladt-e a gólvonalon.

A Hawk-eye a teniszből, a billiárdból, vagy a krikettből is ismert kamerás megfigyelőrendszer segítségével, a GoalRef pedig a labdába épített chipnek, valamint a futball kapu köré vont mágneses mezőnek köszönhetően tudja megállapítani, hogy valóban gól született-e. A Hawk-Eye-t Toyotában, a GoalRefet pedig Jokohamában alkalmazzák.

A klub-vb 2005-ben váltotta fel a klub Világkupát, amelyen kizárólag Európa és Dél-Amerika legjobb csapata csapott össze. A klubvilágbajnokságon a hat kontinens legrangosabb klubsorozatának győztese, valamint a házigazdákat képviselő együttes szerepel. A Bajnokok Ligája-győztes angol Chelsea és a Libertadores Kupa-címvédő brazil Corinthians kiemeltként csak a jövő heti elődöntőben lép pályára először, mindkét gárda története során először nyerheti meg a tornát.

Forrás: fifa.com

One Comment

  1. Pingback: A Bridgestone a Libertadores Kupa új névadó szponzora | Sportsmarketing

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

A sportolók szponzorálási szerződésének felmondása

Könnyen előfordulhat, hogy a szponzorált sportoló nem teljesíti kötelezettségeit, ezért a szponzornak már nem áll érdekében a szerződés fenntartása. Mik...

Close