kosárlabda, Sportmarketing, Sportpolitika — 2012/11/12 at 08:00

Sportpolitika – Az amerikai elnökválasztás árnyékában!

by

Mitt Romney vagy Barack Obama?! Napokon keresztül ez az egy kérdés tartotta lázban Amerikát és talán az egész világot. Hazánkban is folyamatosan vezető hír volt a szavazás állása. Azóta lezárult az elnökválasztás, az eredményt pedig többek közt LeBron James, a világ talán legnépszerűbb kosárlabdázója is összefoglalta Twitter oldalán: „2 terms!!!”

A sport helyzete mindig is nagyon szorosan függött az aktuális politikai vezetés elképzeléseitől. De azt sem szabad elfelejteni, hogy a politikai vezetők helyzetét is nagyon komolyan befolyásolta a sport! Amerikában sincs ez másképp.  Elemzők szerint zseniális marketingkampányának köszönhetően nyerte meg 4 évvel ezelőtt az elnöki székét Obama. Idén ugyanezek elemzők egyöntetűen állítják, hogy nagy részben a sporthoz fűződő viszonyával sikerült felülkerekedni Romney-n.

Barack Obamának köztudottan nagyon fontos a sport, Ő maga is rengeteget sportol, a Chicago Bears amerikai foci csapatnak pedig kiemelt szurkolója. Az előző négy évben komoly hangsúlyt fektetett arra, hogy az eddig is remekül működő amerikai sportok továbbra is a legmagasabb színvonalon teljesítsenek. Egyrészt a sporthoz és a sportolókhoz való hozzáállása miatt, másrészt annak a ténínek köszönhetően, hogy az USA első színes bőrű elnöke, a sportolók körében is nagy népszerűségnek örvend. Az amerikai sportolók pedig ebben a témában sem feledkeznek meg arról, hogy nyíltan hangoztassák véleményüket. Innentől kezdve több millió szavazót nyert magának Obama, hiszen a legnagyobb amerikai sportolók nyíltan hangoztatják, hogy ők a demokratikus párt elnökjelöltjére szavaznak.

Sportsztárok sora áll mellé az elmúlt négy évben, valamint idén a kampány időszakban, sőt az elnökválasztás napján is. Olyan kiválóságok, mint a kosárlabda hírességek csarnokának tagja, Scottie Pippen, a korábban már említett LeBron James, az NFL sztár, Chris Harris, a jelenleg szabadon igazolható elkapó, Donte’ Stallworth, vagy az amerikai válogatottal olimpiát nyerő Chris Paul és Kevin Durant. Illusztris névsor, és akkor a nem amerikai nemzetiségű sportolókról még nem is beszéltünk: például Lewis Hamilton, és az egykori holland klasszis futballista Ruud Gullit is Obama párti. De nem csak sportolók álltak a demokrata elnök mellé, hanem a sporthoz kapcsolódó más népszerű közéleti személyiségek is, mint például Dick Vitale, az ESPN riportere.

Obamának tehát sikerült a négy évvel ezelőtti közösségi média divathullámot felülmúlnia – kiemelten a sportolók körében – és megmutatni, hogy a sportolók véleménye a Twitter és a Facebook segítségével képes befolyásolni több millió szavazó döntését!

Néhány tweet az említett sportolók oldaláról, Barack Obama győzelmét követően:

LeBron James, Miami Heat: „2 terms!!! Ohio u guys are the awesome”
Kevin Durant, Oklahoma City Thunder: „4 more! What a great night”
Chris Paul, Los Angeles Clippers: „FORWARD… it’s a wrap!!!!”
Donte’ Stallworth, csapat nélkül: „Congrats President @Barack Obama!! The people have spoke, now let’s make good on all those promises. Americans are counting on you, sir.”
Chris Harris, Jacksonville Jaguars: „Congratulations to President Barack Obama!!!!”
Nate Holland, snowboard: „Obama! Nice work America, your rad.”
Dick Vitale, ESPN riporter: ”Mitt’s bus driver warming up the engine baby-it is OVER-PREZ makes big plays down the stretch & gets 4 MORE YEARS”

Forrás: sportingnews.com, twitter.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Foteldrukker

A cikk Jagodits Rómeótól, a Magyar Futballmarketing Műhely alapítójától származik, aki vendégszerzőként szerepel az oldalunkon! Miután 13 forduló eltelt a...

Close