FIFA, labdarúgás, Sportgazdaság — 2012/10/25 at 08:00

Továbbra is aggasztó a brazil stadionhelyzet a világbajnokság előtt

by

A FIFA főtitkára, Jerome Valcke aggodalmát fejezte ki a brazilok világbajnoki felkészülésével kapcsolatban. Legalábbis, ami a stadionokat illeti. Az építkezések és rekonstrukciók ugyanis a tervezettnél lassabb ütemben haladnak.

Nem az első alkalom, hogy a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség [FIFA] elégedetlen a brazilok 2014-es világbajnoki előkészületeivel. A szervezet főtitkára, Jerome Valcke ellenőrző körúton járt Dél-Amerikában és a leendő vb-helyszínek állapotát vizsgálta.  Korábbi jelentéseihez hasonlóan ezúttal is azt nyilatkozta, hogy a munkálatok nagymértékben elmaradnak az ütemtervtől.

A probléma azért egyre égetőbb, mert a világbajnokság főpróbájának tartott jövő évi Konföderációs Kupára hat stadionnak kellene teljesen elkészülnie. Valcke szerint egyre inkább elkerülhetetlennek tűnik, hogy Brazília is az előző két vb-házigazda [2006: Németország, 2010: Dél-Afrika] sorsára jusson, akiknek egy-egy várost [Kaiserslautern, illetve Porth Elizabeth] vissza kellett léptetniük a Konföderációs Kupa helyszínei közül.

Rio de Janeiro, Brazíliaváros, Belo Horizonte, Fortaleza, Recife és Salvador lett korábban kijelölve a Konföderációs Kupára. A Reuters hírügynökség riportja szerint Belo Horizonte áll a legközelebb a létesítmény átadásához, ugyanis a munkálatok több mint 80 százaléka kész. A fortalezai Castelao stadion hasonlóan jó pozícióban van, komoly aggodalmat jelent viszont a recifei Arena Pernambuco. Az új 46 ezer férőhelyes stadion 64 százalékban van kész, pedig mostanra szintén 80 százalék körül kellene tartania, mert vészesen közeleg a 2013. június 15-i kezdőrúgás.

A FIFA november közepét jelölte meg határidőnek, hogy a brazil városok bizonyítsák alkalmasságukat a Konföderációs Kupa fogadására. Aldo Rebelo, az ország sport minisztere elismerte, hogy jelenleg nem tudják garantálni mind a hat szükséges stadion elkészültét a korábban vállalt időre.

Forrás: fifa.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

F1: versenypálya avatás Austinban

Felavatták az újonnan épült Forma 1-es versenypályát Austinban. A száguldó cirkusz öt év után tér vissza az Egyesült Államokba, a...

Close