Sport PR, többféle sportág — 2012/10/22 at 08:00

Sikeres zöld pályázatok a sportban világszerte – Project Green Hands, India

by

A Beyond Sport egy nemzetközi sportpályázatokat hirdető szervezet, mely minden évben 12 különböző kategóriákban ír ki pályázatot. Mindamellett, hogy több ezer társadalmi [NGO] szervezettel, professzionális sportcsapatokkal és kormányzati szervekkel működik együtt, az összefogás mértékét jól mutatja, hogy olyan cégóriásokkal karolják fel és segítik a pályázókat, mint a PWC, P&G, Barclays, vagy UNICEF.  Minden évben, kategóriánként egy győztest hirdetnek, emellett 3 másik projektet kiemelnek a többi közül, láthatóvá téve mindenki számára a legjobb megvalósuló kezdeményezéseket.

Az egyik leginnovatívabb a NASCAR által “szponzorált” kategória, a “Sport a környezetért” díj. Az idei évben egy indiai kezdeményezés, a Zöld Kéz Projekt nyert.  Tamil Nadu állam néhány évvel ezelőtt egy elkerülhetetlennek látszó környezeti katasztrófa felé tartott. A klímaváltozás, a népesség túlszaporulat, a föld túlhasználata, vagyis az intenzív gazdálkodás tényei együtt vezettek ahhoz, hogy ez a dél indiai tartomány teljesen elsivatagosodjon, élhetetlenné téve a környéket.

A Project Green Hands többek között a sportot és a közösség erejét használja fel, hogy elérje az embereket, legyen szó egy röplabda vagy kézilabda csapat vezetéséről, edzéséről, jóga órákról, sport versenyek lebonyolításáról, vagy az Indiában oly hagyományos Vidéki Olimpia megrendezéséről. Ezek az események összekovácsolják a társadalmat, közösségeket építenek. A sport tehát egy eszköz, hogy felhívja a programban résztvevők figyelmét arra, hogyan csökkenthetik a környezetre tett káros hatásokat, továbbá mit cselekedhetnek környezetük jobbá tételéért.

A Green Hands sikerének egyik kulcstényezője a közösség széleskörű kiállása az ügyért.  A 2006-os Vidéki Olimpia alkalmából, 3 nap leforgása alatt mintegy 856 ezer fát ültettek, amely egyébként Guinness Rekord a maga nemében. Az azóta tartó folyamat eredményeképpen 8,2 millió fát ültettek, több millió kéz nyomán. Tehát mialatt a jóga és egyéb közösségi játékok, sportolások a szervezetre vannak jótékony hatással, addig a faültetéssel és erdőgazdálkodással a környezetükre is odafigyelnek Tamil Nadu tartomány lakói, termő talajt, tiszta levegőt és élhető környezetet létrehozva. Mint a hivatalos oldalukon is fogalmaznak, amellett, hogy inspirálni szeretnék az embereket, hogy fákat ültessenek, az ember és a természet elválaszthatatlanságát hirdetik.

Missziójukként, a Tamil Nadu megye zöld területeinek növelésén fáradoznak. Talajerózió csökkentésével a kihasznált föld újra termőre fordítása céljából. Az oktatáson keresztül széles tömeggel ismertetik meg az erdőgazdálkodást, hogy így a lehető legrövidebb idő alatt 114 millió fát tudjanak ültetni a fent említett területre.

A Green Hands a projekt mellett kitüntetésben részesült még a Natural Resources Defense Council és a Council for Responsible Sport. Két olyan amerikai szervezet, amely egyaránt a sportot mint eszközt használja fel, hogy felhívja az emberek figyelmét a környezet és a sport kapcsolatának fontosságára, egymástól való elválaszthatatlanságára.

Láttuk, tehát hogy a harmadik világban, kezdetleges körülmények között,  igenis életbevágó jelentősége lehet annak, hogy az embereket megismertessék a fenntartható élettel. A következő cikkemben azt fogom vizsgálni, hogy egy olyan fejlett jóléti nagyhatalom, mint az USA, hogyan használja a profi és amatőr sportot a környezet megmentésére.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Túldoppingolt szponzoráció

Az egykor hősként és igazi túlélőként, milliók példaképéül szolgáló bajnok, Lance Armstrong nem csak megbukott, de eredményei mellett teljesítményhajhász támogatóit...

Close