extrém sport, Sportmarketing — 2012/10/11 at 08:00

Az ember, aki hangsebességgel zuhan – A Felix Baumgartner story

by

Coming soon, ez is lehetett volna akár a cikk címe, hiszen Felix Baumgartner 5 éve készül rá, hogy a Red Bull segítségével átlépje a hangsebességet szabadesésben. Kedd délután 36 576 méterről ugrott volna ki egy űrkapszulából, csakhogy az időjárás – egyelőre – közbe szólt.

Hiába nézhettük élőadásban és izgulhattunk azon, hogy vajon Felix Baumgartner túléli-e a világ első űrugrását, végül későbbre halasztották a kísérletet. Azt nem tudhatjuk előre, hogy a „Félelemnélküli” ezt is épségben csinálja-e végig, de az biztos, hogy ezzel az ugrásával örökre beírja magát a történelembe, és végérvényesen minden idők egyik legnagyobb extrémsportolója lesz. A Red Bull pedig már most, az ugrás előtt bemutatta a jövő szponzorának tökéletes prototípusát.

Vannak emberek, akik egyszerűen adrenalin függők és nem hajlandóak elismerni, hogy az emberi szervezetnek vannak fizikai korlátai. Felix is pontosan ilyen. A légi extrém sportok királya folyamatosan az emberi teljesítőképesség határait feszegeti. Ennél többre a levegőben talán már Ő sem képes. A B.A.S.E. Jumping  élő legendája, a legmagasabb és a legalacsonyabb pontról végrehajtott bázisugrás világcsúcstartója, aki elsőként repülte át szabadesésben a La Manche csatornát egy speciális szárnyas öltözékben. Leghíresebb ugrásait a Kuala Lumpurban lévő Petronas ikertornyokról, a Rio de Janeiróban található Jézus szoborról és a világ legmagasabb épületének számító Taipei 101 toronyról hajtotta végre.

Felix esetében tökéletes „házasságot” kötött a Red Bull, hiszen a márka és a sportoló  remekül illenek egymáshoz és kihozzák a maximumot a másikból. Baumgartner az osztrák energiaital márka egyik legrégebbi támogatottja és talán legtöbbet megélt sportolója. Együttműködésük tökéletes összhangban folyik: Felix a Red Bull salzburgi irodájában találta ki, hogy átlépi a hangsebességet szabadesésben, a Red Bull pedig minden anyagi forrást és eszközt előteremtett számára. Köztük például azt a speciális szkafandert, amit csakis az Felix számára tervezett és fejlesztett ki a NASA erre az alkalomra, és amely 200 ezer dollárba került.

Megszületett tehát a Red Bull Stratos kampány, amely több területen is mérföldkőnek bizonyult. Például a műsorkészítésben, hiszen az osztrák sportoló hangsebesség átlépési kísérlete minden idők eddigi legjobban dokumentált nagy magasságból végrehajtott ugrása lesz, amelyet valós időben követhet figyelemmel nem csak a küldetésben részt vevő csapat, hanem a nézők milliói is világszerte. Az ugrást és a leereszkedést a ruházatán elhelyezett öt HD kamerán kívül a kapszulában található kamera közvetíti majd.

Baumgartner rekordot döntő ugrását nagy látótávolságú és infravörös kamerákkal követik végig a földről, valamint egy helikopterből. A Felix ugrását bemutató élő hírfolyam a redbullstratos.com oldalon és társoldalain folyamatosan elérhető, világszerte több mint 50 televíziós és internetes csatorna közvetít róla, az ugrásról készült dokumentumfilm pedig ősszel lesz látható a BBC-n. Az utóbbi 5 évben Felix és a fotósokból és kamerásokból álló csapat azon dolgozott, hogy az ugrás miatt felmerülő extrém problémákat megoldják.

Az ugrás következményei kimagaslóan sok veszélyt rejtenek magukban. Felixet többször figyelmeztette a főmérnöke, hogy tragédia is lehet a vége. Előfordulhat, hogy felforr a vére [így járt 1962-ben az orosz Pjotr Dolgov], agyvérzést kap, de akár a szemgolyói is elhagyhatják a helyüket. Mégis minden kockázatot bevállalva úgy néz ki, hogy ha az időjárás kegyes lesz hozzá, végrehajtja az ugrást az osztrák sportoló.

Valószínű, hogy Baumgartnernek ez lesz az utolsó nagy dobása. Legalábbis a nyilatkozataiban azt mondta, hogy ha Földet ér az ugrás után, nyugodt és csendes életet szeretne a továbbiakban!

Felix Baumgartner az eredeti tervek szerint kedden hajtotta volna végre az űrugrást, de a nagy szél miatt el kellett halasztani a kísérletet. Csütörtököt tűzték ki a második próbálkozás napjának, de az időjárás-előrejelzések alapján ideiglenesen le kellett állítani a projektet. A szakértői csapat hamarosan összeül, hogy megbeszéljék a következő lépéseket és kitűzzék az újabb dátumot.

Forrás: felixbaumgartner.com, redbullstratos.com, sportszelep.nso.hu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Ilyen lova még nem volt Berki Krisztiánnak

Berki Krisztián olimpiai bajnok felajánlásából egy retró tornászlovat újított fel az exkluzív belsőépítészeti anyagokat kínáló positivo. A sportoló kézjegyével ellátott...

Close