labdarúgás, Sportgazdaság — 2012/10/08 at 08:00

Hova sorolják a Videotont Európa futball porondján?

by

„A két klub közti gazdasági különbséget a legkönnyebben, a pályán lehet eltűntetni…” Egyre gyakrabban üti meg a fülünket ez a mondat hazai szakemberektől, ha egy honi csapat nemzetközi kupaporondon való szereplését elemzik. Nem túlzás kijelenti, hogy csütörtökön felejthetetlen győzelmet aratott a Videoton a Sporting felett és a pályán teljesen eltüntette a gazdasági különbséget. Az alábbiakban a fehérvári csapat játékosainak értékét megvizsgálva próbálom megfejteni, hogy vajon reálisan helyezik-e el őket a piacon a külföldi szakértők.

A Videoton FC első csapatának a teljesen kerete hivatalosan, 11.450.000 eurót ér, amely a legalacsonyabb az Európa Ligában induló csapatok között! [A Fehérvári klubot épphogy megelőző svéd AIK keretét 14.475.000 euróra becsülik]. A csapat – és egyben az NB1 – legdrágább játékosa, a csütörtökön mindössze 5 percet futballozó, Renátó Neto. A 21 éves középpályás hazánkban talán még nem bizonyított igazán, viszont fiatal kora ellenére, már több színvonalas európai bajnokságban is megfordult, így a 1.500.000 euróra becsült értéke csak első nézésre tűnik magasnak. A brazilt egy montenegrói követi a rangsorban, még pedig Mladen Bozovic, a maga 900.000 eurós értékével. A kapus eddig 15 alkalommal lépett pályára hazája válogatottjában, így valószínűleg a nemzeti csapatban nyújtott teljesítménye és a pályán töltött percek száma miatt taksálják őt ennyire. [Talán az ő esetében kevésbé reális az összeg].

Két légiós után végre egy magyar állampolgársággal is rendelkező játékos következik, Nikolic Nemanja személyében. A csatárt jelenleg 800.000 euróra becsülik, amiben nagy szerepet játszik az utóbbi évek kiegyensúlyozott teljesítménye és gólérzékenysége mellett, a nyáron az Európa Liga selejtezőjében nyújtott kimagaslóan jó formája is. Mivel Nikolic még csak 24 éves, külföldön jegyzett csapat még nem játszott és eddig nem szerepelt válogatott mérkőzésen sem, így ez az ár biztosan csak nőni fog a jövőben. A rangsor negyedik helyén 700.000 euróval az a Filipe Oliveira áll, aki végig stabil tagja volt hazája utánpótlás válogatottjainak, olyannyira, hogy az U21-es korosztályban 21 mérkőzésen, 4 gólig jutott. Az egyik legkomolyabb nemzetközi rutinnal ő rendelkezik a Videoton keretéből, 28 évesen tökéletes korban van, és ha a játéktudását is alapul vesszük, akkor becsült értéke bizony egy kicsit alacsonynak tűnik (főleg ha Renátó Neto árához hasonlítjuk). Ugyancsak 700.000 euróval, tehát a portugál szélsővel holtversenyben következik a csapat motorja Tóth Balázs. A védekező középpályás amellett, hogy szerepelt légiósként a belga, a török és a holland bajnokságban, 34 alkalommal a nemzeti csapatban is pályára lépett, így teljesen reálisnak tűnik a játékos piacon való elhelyezése.

A csapat játékmesterét és csapatkapitányát, Sándor Györgyöt jelenleg 650.000 euróra becsülik. Ami szintén reálisnak tűnik, főleg ha számításba vesszük, hogy eddig 8 alkalommal lépett pályára a válogatottban, illetve, hogy még nem sikerült komolyabb külföldi bajnokságban megmutatnia magát. Az utóbbi években néha az NB I-ben is rendkívül hullámzó teljesítményt nyújtott.

Ami külön érdekesség a Vidi keretét tekintve, a csapatban ritkán szereplő, de rendkívül tehetséges magyar játékosainak értéke. Nem meglepő, hogy a legtöbbször pályára lépő és a válogatottban is már bemutatkozó Gyurcsó Ádám vezeti a házi rangsorukat 500.000 euróval. Őt követi a korosztályos válogatottakban korábban alapember Szekeres Adrián [350.000], a két fiatal középpályás Kovács István [300.000] és Haraszti Zsolt [200.000], valamint a szélsővédő Szolnoki Roland [200.000]. A játékosok képességeit és életkorát tekintve, ezek az árak akár még reálisak is lehetnek, főleg ha a külföldi kérők anyagi lehetőségeit is figyelembe vesszük a későbbiekben.

Egyébként, ha már szóba kerültek a fiatalok, akkor a klub utánpótláscsapatait tekintve úgy néz ki, hogy az egykori Ferencvárosi kedvenc Nyilas Elek fiában látják a legnagyobb piaci potenciált a szakértők. Hiszen az ifjú támadót a maga 25.000 eurós értékével kiemelik társai közül.

A keret egészét tekintve azt gondolom, hogy a belső védő Souza Viníciust [400.000] becsülik alá a legjobban a szakértők. Hiszen amellett, hogy a hazai bajnokság egyik legjobb játékosáról van szó, védő létére gólérzékenységét is folyamatosan bizonyítja. Mindenesetre a 22 éves, brazil Vinícius kapcsán biztos vagyok benne, hogy hamarosan ennél jóval magasabb összegért fog klubbot váltani.

Ha pedig az egész csapat ott folytatja ahol csütörtökön abbahagyta, akkor néhány hónap múlva újra lehet írni a játékosok értékéről, mert igencsak meg fognak ugrani!

Forrás: transfermarkt.de

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Footbonaut: ultramodern edzéstechnológia Dortmunban

A Borussia Dortmund a bemutatta a nyilvánosságnak a klub legújabb beruházását, a Footbonaut névre keresztelt szerkezetet, amely újfajta edzésmódszereket biztosít...

Close