FIFA, labdarúgás, Sportmarketing — 2012/09/18 at 07:44

Egy matakó a brazil labdarúgó világbajnokság kabalafigurája

by

Az 1966 óta tartó hagyománynak megfelelően a 2014-es brazil labdarúgó világbajnokságnak is választottak hivatalos kabalát, amelyet egy Dél-Amerikában honos tatuszerű állatról, a matakóról mintáztak. Indul az internetes névadás!

A 2014-es brazil labdarúgó világbajnokság szervezőbizottsága bemutatta a torna hivatalos kabalafiguráját. A nemzeti színekben – tehát zöldben, sárgában és kékben – pompázó matakót [armadillo] vasárnap este a helyi TV Globo csatorna Fantástico című műsorában láthatta először a nagyközönség. A matakó emlős, az övesállatok családjához tartozik, érdekes tulajdonsága, hogy veszély esetén összegömbölyödik, mint egy focilabda.

A kabalafigurának még nincs neve, ezt a drukkerek választhatják ki internetes szavazás keretében. A szervezők három lehetőséget kínáltak fel. Az első az Amijubi. Jelentése „barátság”, illetve „öröm”, amely nemcsak kabalaállat, de általában a brazil emberek jellemzője is. Ráadásul az őslakos tupi guarani indiánok nyelvén még „sárgát” is jelent, ami a kabalaállat fő színe. A másik két lehetőség a futball modern környezetére utal, ugyanis a Fuleco a futball és gazdaság [economy] összevonásából született, míg a Zuzeco a kéket jelentő „azul” valamint a gazdaság összevonásából jött létre. A kék szín az utóbbi esetben az Atlanti-óceánt szimbolizálja, ami 7 491 kilométer hosszan húzódik a brazil partoknál, de kékek az ország folyói – köztük Amazonas – és az égbolt is. Az elnevezés ezzel felhívja a figyelmet a környezetvédelem fontosságára, valamint a veszélyeztetett élőhelyek és fajok védelmére.

A kabala dizájnját a FIFA és a helyi szervezőbizottság képviselői közösen választották ki hat brazil ügynökség 47 pályamunkája közül. A döntés előtt kutatást végeztek a fő célcsoportban is, vagyis az öt és tizenkét év közötti brazil gyerekek között. A győztes tervek készítője a 100%Design nevű ügynökség.

A hivatalos vb-kabalák története 1966-ban kezdődött, amikor az angolok megalkották Willy-t, az oroszlánt a saját rendezésű tornájuk népszerűsítésére. A kabalafigurák azóta egyre fontosabb szerepet töltenek be a világbajnokságok életében, hozzájárulva a rendezvények hangulatához.
Az összes eddigi világbajnoki kabalafigura:

Forrás: fifa.com, nemzetisport.hu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Életbe lépett a lockout az NHL-ben

Hiába tárgyaltak a tulajdonosok és a játékos-szakszervezet, nem sikerült új kollektív szerződést kötni, így lockoutot hirdettek az NHL-ben. Legrosszabb esetben...

Close