Könyvajánló — 2012/08/16 at 08:00

Declan Hill: Bunda

by

Cím: Bunda

Szerző: Declan Hill

Kiadás éve: 2008

Kiadó: Milagrossa

Oldalszám: 378

Nyelv: magyar

 

 

 

Futball és szervezett bűnözés

A modern labdarúgás lépfenéjeként aposztrofálható bunda és a mérkőzések végkimenetelének előre történő „lezsírozása” a sport egyik alapvető eszméjét – a kiszámíthatatlanságot – veti a pokol legmélyebb bugyraiba. Declan Hill ezzel a könyvvel a lényegre tapintott.

Aki nem akar kiábrándulni teljesen a labdarúgásból, az semmiképp ne olvassa el ezt a könyvet, és maradjon inkább csak fültanúja az állítólagos bundákról szóló sagáknak, mondáknak, amelyek szájról szájra terjednek a malátaszagtól átjárt helyiségekben. Declan Hill alapot adott ezeknek a történeteknek. Ahogy ő fogalmazott: „kockáztattam az életemet a futball tisztaságáért”.

Mindenkinek vannak elképzelései az előre megbundázott meccsekről, a maffia hatalmáról és egyes emberek fennhatóságának erejéről. Ezeket az elképzeléseket Hill konkrétan szavakba önti és tényekkel támasztja alá. Megrázó tényekkel.

Elsőre elborzadtam, csalódottá váltam és hitetlenkedtem. Szomorú körülmények szövevénye ez a könyv, amely olyan mélységekbe varázsolja el az olvasóját, amit nem is gondolhattunk volna. A nemzetközi labdarúgás feletti irányítás megszerzéséért elkövetett gyilkosságokról, pokolgépes merényletekről, támadásokról, a sport korrumpálásának módszereiről és „a világ tucatnyi országában megbundázott meccsek százairól” olvashatunk.

Szeretnél megbundázni egy meccset a maláj bajnokságban? Nem okozhat gondot, ha van pénzed és egy olyan kapcsolatod, aki felveszi a kontaktot a csapattal. Ajánlom, hogy a csapatból a kapust, egy védőt és egy csatárt minimum „kenj meg” és nyert ügyed van.

A világ labdarúgó térképe elsősorban az európai ligák esetében domborodik ki, azonban a bundázás Kánaánja Ázsia. Olyannyira, hogy az ázsiai bundaszervezők keze nagyon messzire elér. A könyv nagyon alapos információval szolgál erről a kiválóan működő rendszerről, ahol akár egy Bundesliga vagy egy világbajnoki mérkőzés megjátszása sem okozhat gondot. Az író ázsiai utazásai során számos olyan tényt tár fel, ami a legtöbb ember számára elképesztően hat. Az alvilág, a rendszert működtető „nagykutyák”, a maffia és mögöttük munkálódó folyamatok mély benyomást tesznek az olvasóra. S nem szabad elfelejteni a homokszem okozta csorbák kiküszöbölését sem: verések, gyilkosságok, rablótámadások, betörések, kínzások.

Ázsia kemény hely, azonban Európa álszentségére is fény derül. Anglia, Olaszország, Németország csapatainak neve is felmerül. A bundaszervezők akarata mindenhol érvényesül. A megvesztegetések, a bíróknak szánt aranykarórák, a plusz juttatások és a luxusprostituáltak nehezen kikerülendő dolgok [még az írónak sem sikerült]. Annyira nehezen, hogy a 2006-os németországi világbajnokságon konkrét meccseket vizsgál Hill a bunda megalapozott gyanújával. S, aki keres, az talál.

A paradoxon az, hogy a bundázás esetleges megoldása, vagy legalábbis a megoldásának egy apró foszlánya amit talált, az a mélyszegény Afrikába viszi vissza az olvasót és magát az írót is. Érdekes emberi történetek kerülnek bemutatásra, ahol a veszély mindennapos vendég, így az izgalmak sem maradnak el.

Összességében az író egy roppant alapos kutatás segítségével próbálta felgöngyölíteni a szálakat, s részben megvilágosodást hozni a szerencsejáték-piacon történtekre. Ezzel nagyon veszélyes vizekre evezett. Olyan emberekkel és hálózatokkal került kapcsolatba a több éves kutakodás alatt, hogy sok személy nevét a saját biztonsága érdekében nem is említhette meg, sőt minden eshetőségre felkészülve két ügyvédnél is dossziécsomagokat helyezett el, hogy ha bármi történne vele, az összes részlet nyilvánosságra kerül.

ÉRTÉKELÉS
Döbbenettel átitatott csalódottság. Így tudnám leírni azt, amit a könyv elolvasása után éreztem. Nagyon alapos kutatómunka eredménye, amit az író véghezvitt, így a források hitelessége és a számos interjú még inkább olyan alapokra helyezi az egészet, amivel ténylegesen megfoghatóvá válik ez a fertő, amit bundázásnak hívunk. Nagyon sok munka van ebben a könyvben, s az író kitartása tiszteletreméltó, annak ellenére, hogy kanadai személyről beszélünk, akinek nem a labdarúgás az elsődleges sportág. Magához a bundához való „hozzányúlás” tetszett, hogy az író nem rejti véka alá, hogy mik a szándékai, s a legnagyobb hatalmú politikusoknak, vezetőknek, maffiavezéreknek is a szemébe mondja az igazságot. Ezek után máshogy kellene néznem a mérkőzéseket, de részemről ez nem működik, naivitásom a sportban megmarad, mivel bármi is történik, számomra a sport spontán és hiteles.
8,5/10

A SZERZŐ
Declan Hill kanadai újságíró, egyetemi tanár, tanácsadó. Ő az egyik legnagyobb szakértője a bundázással és a nemzetközi sporteseményeken történő korrupcióval kapcsolatos témának. Oxfordban diplomázott és itt is szerzett Ph. D. fokozatot szociológiából, 2008-ban. Számos díj nyertese és állandó vendégelőadója a FIFA, az UEFA és a NOB rendezvényeinek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Ennyit még nem fizettek mezfelületért a labdarúgásban

Hét évre szóló, rekord értékű mezszponzori megállapodást kötött a Manchester United a Chevrolet-vel. A szerződés összesen 357 millió fontról szól,...

Close