Sportgazdaság, triatlon — 2012/07/31 at 08:00

eXtremeMan – Teljesítmény a köbön

by

Az „Ironman” jelző használata csak a kivételesek számára adatik meg. Nagyon komoly teljesítmény áll a háttérben, amit most részben én is megtapasztalhattam.

2012. július 28-án tartották a XXII. Hosszútávú Triatlon Országos Bajnokságot Nagyatádon. Az eXtremeMan elnevezésű ironman verseny 3,8 km úszásból, 180 km kerékpározásból és 42,195 km futásból áll össze. Óriási kitartás, önfegyelem és akarat szükségeltetik ezen távok teljesítéséhez.

Az elképesztő megpróbáltatás ellenére rekord számú résztvevő állt rajthoz a versenyen. 576 egyéni versenyző kezdte meg élete egyik leghosszabbnak ígérkező napját a Gyékényesi-tó partján 7.25-kor. Az egyéni versenyzők mellett díjazott váltóban [55 db] és életmód váltóban [186 db] is indultak sportolók.

Az EMMI [Emberi Erőforrások Minisztériuma] SE két csapatot is indított, ahol a munkahelyi lehetőséget kihasználva az egyik csapatban személyem is letudta a végtelennek tűnő [rész]távokat. A csapatok érdekessége, hogy az integráció keretében fogyatékkal élő sportolók segítették a váltók sikeres szereplését. Mezei Gergő [többszörös kerékpár és atlétika világbajnok], Tóth Irma [többszörös világjátékok érmes kerékpáros] szervátültetett sportolók, Lengyel Zsófi [többszörös magyar bajnok atléta] látássérült és Király Róbert Belián [többszörös siketolimpiai érmes vízilabdázó] siket sportolók érdeme is, hogy a két csapat eredményesen letudta a hosszútávú triatlont.

Sportmenedzseri szemmel is számos érdekesség volt felfedezhető a hétvége folyamán. Kijelenthető, hogy a szervezők a 22 év tapasztalatnak köszönhetően profi munkát vittek véghez. A szervezési, koordinálási, logisztikai és egyéb feladatokat többnyire tökéletesen megoldották, így mindenki számára egy élvezhető rendezvényt hoztak össze. A három sportág, és a több száz sportoló miatt, igen összetett organizációs teendők is felütötték a fejüket, de egy-két vis major szituáció ellenére nem volt komolyabb probléma, amit ne tudtak volna orvosolni. A város teljes mellszélességgel kitart az esemény mellett, így mindenben a versenyzők rendelkezésére áll, ami egy kimagasló hétvége eltöltésére adott lehetőséget.

A rendezvény nívóját mutatja, hogy évről-évre egyre több szponzor jelenik meg a támogatók listáján. Nagyatád Város Önkormányzata, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt., a Somogy Takarék, a HM Kaszó Zrt. mellett, olyan szponzorok jelentek meg, mint az adidas, a Schwinn Csepel, a Mogyi, a ChampionChip és számos kisebb vállalkozás. A becslések alapján a nevezési díjakból kb. 30 millió forint folyt be, így a rendezvény költségvetése elérheti a 35-40 millió forintot is, ami már jelentős összegnek minősül egy országos bajnokság esetében.

Az eseményen évente egyre több újítás segíti a versenyzőket és a nézőket egyaránt. Ami kimagasló volt, az az egész napos, élő internetes közvetítés, az angol nyelvű tájékoztatás, illetve az SMS-ben történő információközlés. A versenyzőkön lévő chipeknek köszönhetően, a mérési pontok érintése során a rendszer automatikusan szolgáltatott részeredményeket a csapatvezetőknek. A hangulatra sem lehetett panasz, mivel az egész nap folyamán zene kísérte a sportolókat, szurkolókat, illetve a speaker szellemes „szájmenésével” állandó felvilágosítást kaptak a nézők a pályán történtekről.

A verseny alatt 700 kg banán, 800 kg dinnye, 55 kg energiaszelet, 5000 liter izotóniás ital és rengeteg víz fogyott. A kánikulában a versenyzők megszenvedtek a végső győzelemért, ahol az abszolút egyéni győztes Bozsó Zoltán [8h46’21”], míg a nőknél Zelinka Gabriella [9h58’08”] lett, akik 250-250 ezer forinttal lettek gazdagabbak.

Összességében elégedett voltam a rendezvénnyel és jó volt látni, hogy az emberi teljesítőképesség határa mennyire kitolható. Öröm volt továbbá, hogy az esemény minden korosztály számára sportolási lehetőséget nyújtott, így az Ironmanó keretében a gyerekek is kipróbálhatták magukat.

Forrás: ironman.hu, sportsmarketing.hu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Olimpiai villamos jár Budapesten

A magyar olimpiai csapat arculati elemeivel dekorált villamosok járják Budapestet az ötkarikás játékok ideje alatt. Az utasok két LCD televízión...

Close