kosárlabda, Sportmarketing — 2012/07/24 at 08:00

Harc a jelentős sport domain nevekért

by

A Nemzetközi Kosárlabda Szövetség bejelentette, hogy a sportág globális közösségének egyöntetű támogatását élvezi a .basketball nemzetközi fődomain megszerzéséhez.

A Nemzetközi Kosárlabda Szövetség [FIBA] a .basketball domain megszerzéséért az ICANN-hoz [Internet Corporation for Assigned Names and Numbers] fordult. Az ICANN feladata az IP-címek és a tartománynevek – köztük a legfelső szintű tartományok – elosztásának felügyelete. A FIBA a nemzetközi kosárlabda közösség érdekében szeretné a domaint a sportágon belül tartani, hogy a megvédje a kosárlabda értékeit, megőrizze és erősítse a sportág identitását, valamint óvja a kosárlabda sport szereplőinek érdekeit.

A FIBA nem az egyetlen jelentkező a .basketball domain névért, két vetélytársa is akad. Az egyik egy amerikai startup, a Donuts, amely 100 millió dollárt gyűjtött össze és 307 domainre adott be pályázatot, köztük a .footballra és a .rugby-re. A másik jelentkező, a Famous Four Media 61 domaint célzott meg, olyanokat mint a .sport, vagy a .golf. Minden domainnek egyetlen tulajdonosa lehet, és őt illeti a kereskedelmi lehetőségek kihasználása.  A pályázatok sorsáról az ICANN dönt.

Az 1932-ben alapított FIBA 213 nemzeti kosárlabda szövetséget tömörít. A szervezet partnerei a projektben a ROAR Domains, az LLC, valamint a Top Level Domain Holdings, amelynek leányvállalata, a Minds + Machines végezné a regisztráció háttérszolgáltatásait sikeres pályázat esetén.

Forrás: fiba.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Ibracadabra

Malmö, Ajax, Juventus, Internazionale, Barcelona, AC Milan, Paris Saint-Germain… illusztris felsorolás. Főleg ha azt is hozzátesszük, hogy a svédért eddig...

Close