labdarúgás, Sportgazdaság — 2012/07/23 at 08:00

Ibracadabra

by

Malmö, Ajax, Juventus, Internazionale, Barcelona, AC Milan, Paris Saint-Germain… illusztris felsorolás. Főleg ha azt is hozzátesszük, hogy a svédért eddig 168.1 millió eurót fizettek ki ezek a klubok összesen. Ezzel az összeggel Zlatan Ibrahimovics, összességében minden idők legdrágábban klubot váltó labdarúgója!

A klubhűséget nem ismerő, sokakat megosztó klasszis átigazolási keringőjének újabb állómása Párizs. A hórihorgas center az idén nyáron ismét klubot váltott: Thiago Silva-val karöltve a francia Paris Saint-Germainhez igazolt az AC Milanból. Ibra már 2010-ben, – másodszori – Milánóba költözésekor megdöntötte Anelka korábbi átigazolási rekordját, amelyet most a PSG még magasabbra srófolt. Nézzük mikor, hova, mennyiért ment a svéd?

Az első profi klub

Zlatan Ibrahimovics tizenöt évesen írta alá első szerződését és rá három évre bemutatkozott a svéd élvonalban, a Malmö színeiben. Azóta további 5 csapatot járt meg, akik összesen 165 millió eurót költöttek rá! Igaz, cserébe minden csapat minimum egy bajnoki címet ünnepelhetett a center játéknak köszönhetően.

7.8 millió – Minden idők legdrágább svéd játékosa

A mindössze 18 éves csatár 2001 tavaszán kötelezte el magát Hollandiába. Az Ajax, 7.8 millió eurót adott érte, amellyel minden idők legdrágább svéd játékosa lett. Amszterdami évei alatt az 1995-ös BL győztes Ajax óta a legjobb csapat állt össze körülötte, többek közt Sneijderrel, Van der Vaartal, Chivuval. 2002-ben az év gólját lőtte [azóta klasszikussá vált szólót követően a NAC Breda-nak] és felfigyelt rá az olasz Juventus.

16 millió – Az olasz körutazás kezdete

Ibra 2004-ben 16 millió euróért került a torinóiakhoz. Az Ajax tehát több mint a dupláját kapta vissza annak az árnak, amennyiért Malmöből leigazolta a csatárt. A holland bajnoki cím után, Olaszországban is jött a siker a scudetto formájában, amelyhez 16 góllal járult hozzá első szezonjában a svéd. Két éven keresztül volt a Juventus meghatározó játékosa, de 2006 nyarán, a Calciopoli-botrány következtében átköltözött Milánó kék fekete részébe: 24.8 millió euróért az Internazionale játékosa lett – ismét majdnem megduplázódott az értéke.

24.8 millió – Scudettok sora és a Mourinho, Adriano, Balotelli, Ibrahimovics tengely

Újabb menetrendszerű bajnoki cím lett az átigazolás gyümölcse: az Inter tizenhét év után nyert scudettot, részben Ibrahimovics 15 góljának köszönhetően. Ezt követően 2009-ig uralta az olasz futballt a kék-feketék élén és sorra nyerte a bajnoki címeket a klubnak, majd új kihívást keresve és újabb csúcsigazolást találva 2009-ben az FC Barcelonahoz igazolt. Az üzlet ebben az esetben egy kicsit bonyolultabb volt, hiszen a katalánok készpénz mellet Samuel Eto’o-t is odaadták Ibráért cserébe. A kameruni ára [20 millió euró], valamint a kifizetett pénz [46 millió euró] összesen tette ki a 66 milliós tranzakciót – értéke ismét majdnem megduplázódott.

66 millió = 20 gól, spanyol bajnoki cím

Amellett, hogy pályafutása mélypontja és élete legnagyobb kudarca volt a barcelonai kitérője, így is rúgott 20 gólt és pályára lépett 39 meccsen a szezonban és természetesen a holland és az olasz után spanyol bajnoki címet is ünnepelhetett. [Érdemes megjegyezni, hogy a Barca volt az első olyan klub, aki bukott a svéd leigazolásán, ráadásul nem is keveset.] 

24 millió – Megvan az átigazolási csúcs

Spanyolországot követően ismét visszatért Itáliába, mégpedig legnagyobb sikereinek helyszínére Milánóba. De már nem a kék, hanem a piros-feketébe öltözött, és újabb bajnoki címmel gazdagodott. Az AC Milan a 2011/12-es idényben, az előző féléves kölcsönjátéka után végleg megvásárolta a klasszist, így újabb 24 millió euróval gyarapodott az érte kifizetett euró milliók sora. Az összeget olasz gólkirályi címmel köszönte meg a klubnak, na és persze azzal, hogy a tőle megszokott módon ismét távozott.

25 millió – Lesz-e aranylabda vagy BL a végén?

Az AC Milan jól járt az üzlettel, hiszen amellett, hogy nyert egy scudettot a svéd vezérletével, 1 millió euróval drágábban tudott megválni a játékostól. A tranzakció ebben az esetben is kicsit összetettebb, hiszen összesen 65 milliót kapott a milánói gárda Thiago Silvaért és Ibráért, ebből becsülik 25 millióra a svédet.

A legutóbbi klubváltással összejött a 165 millió eurós átigazolás csúcs. A svéd ”Mona Lisa” már 31 éves, korát tekintve nem valószínű, hogy ez az összeg jelentősen növekedjen. Azonban annak a rekordnak a megdöntését sem fenyegeti veszély a közeljövőben, amit a világ egyik legjobb játékosaként és az érte fizető klubokkal együtt ért el. Új csapatánál pedig a menetrendszerű bajnoki cím érkezéséhez sem fér sok kétség.

A legdrágább játékosok listája

1. Zlatan Ibrahimovic – 165 millió euró
2. Nicolas Anelka – 128 millió euró
3. Hernan Crespo – 121 millió euró
4. Juan Sebastian Veron – 117 millió euró
5. Cristiano Ronaldo 111.5 millió euró

Forrás: sportgeza.hu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Az LCL meghosszabbította a sárga trikó szponzorációját

Régi partnerével, az összetett versenyben élen állónak járó sárga trikót szponzoráló LCL bankkal újabb öt évre írt alá a Tour...

Close