amerikaifutball, rövidhír, Sportpolitika — 2012/07/03 at 08:00

NFL: vége a „ha nincs teltház, nincs közvetítés” szigornak

by

Enyhít a lokális televíziós közvetítésekre vonatkozó szabályain az NFL, kiugrási lehetőséget kapnak a stadionjukat megtölteni képtelen csapatok a telt házas kötelezettség alól.

Az NFL regulák szerint lokálisnak minősül egy franchise piaca, ha 75 mérföldes körzeten belül esik a csapat stadionjától. A hazai csapat érdekeinek védelmében a liga nem enged televíziós közvetítést ezen a területen, ha 72 órával a mérkőzés kezdete előtt még nem sikerült eladni az összes jegyet. Ez a szabályozás vonatkozik az olyan összes földfelszíni sugárzású affiliate csatornára, amelynek jele fogható az említett földrajzi tartományban. Az affiliate csatornák jellemzően olyan lokális TV-adók, amelyek átveszik egy másik – általában nagyobb méretű – csatorna teljes vagy részleges programját, de nem állnak annak tulajdonában.

Az elmúlt hónapokban az NFL egyre nagyobb nyomás alá került, hogy módosítson a szabályozáson. Februárban az ország médiaszabályozó testülete, a Szövetségi Kommunikációs Bizottság [Federal Communications Commission] előtt kellett megvédenie álláspontját, miután a Sportszurkolók Koalíciója [Sports Fans Coalition] petíciót nyújtott be ellene.

A liga vezetői a változtatást azután fogadták el, hogy a nézőszám az utóbbi öt évben csökkent a bajnokság egészét tekintve. Az új módszer szerint a hazai csapatnak lehetősége van a közvetítési korlátozás feloldásának kérelmezésére, ha a jegyeladás eléri a stadion teljes kapacitásának 85 százalékát. Viszont ez a bevételek elosztásának módosulásával jár: a szokásosnál nagyobb részesedés illeti a vendégcsapatot a hazaiak által kilépési korlátnak választott nézőszám felett értékesített belépőkből.

„Ez az opció csupán néhány csapatot fog érinteni. Az előző szezonban a mérkőzések 6 százaléka során kellett a helyi piacon a televíziós közvetítés korlátozását alkalmazni. Ez jóval alacsonyabb szám a 15-20 évvel ezelőttihez képest, amikor a meccsek 25-30 százaléka volt rutinszerűen érintett” – nyilatkozta Brian McCarthy, az NFL szóvivője. Az elmúlt években a Tampa Bay Buccaneers, a Cincinnati Bengals, az Oakland Raiders, a San Diego Chargers és a Jacksonville Jaguars küzdött nézőszám problémákkal, így ezeknél a csapatoknál várható a leginkább, hogy élnek majd az új lehetőséggel.

Forrás: nfl.com

2 Comments

  1. Kedves Péter!
    Nem tudja véletlenül mikor, melyik csatornán kezdődik a 2012-es évi NFL közvetítés szeptemberben?

    • Kedves Sztella!
      Az NFL 2012-es szezonja szeptember 5-én a New York Giants – Dallas Cowboys mérkőzéssel veszi kezdetét. A mérkőzések közvetítője a korábbi szezonokhoz hasonlóan idén is a Sport TV.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Papp-Váry Árpád: Mágikus Márkázás – Beckham

A Mágikus márkázás- Beckham könyvvel nem egy életrajzot tartunk a kezünkben, hanem abszolút marketing megközelítésű művet, amelyből sokat lehet tanulni...

Close