rövidhír, Sportgazdaság, többféle sportág — 2012/06/22 at 07:46

Ár-érték arány?! – A Forbes magazin Top 100-as kereseti listája

by

Tíz esztendő után először nem Tiger Woods vezeti a legjobban kereső sportolók listáját. Az új első helyezett 85 millió dollárral állt az élre. De vajon ki az, aki egy évtized után megfosztotta a golfozót a tróntól?

A Forbes magazin kedden közzétett legfrissebb rangsorában két ökölvívó is megelőzi az amerikai golfozót – az új éllovas Floyd Mayweather 85 millió dollárral. A második helyen Mannyi Pacquaio végzett.

A magazin listája a fizetéseket, a prémiumokat, a pénzdíjakat, a fellépti díjakat éppúgy tartalmazza, mint a különböző licenc- és reklámszerződésekből származó bevételeket. A számok a 2011 júniusa és 2012 júniusa közötti bevételeket rögzítik.

Mayweather elsőségét a szorítóban elért sikerek mellett, saját vállalkozás, a Mayweather Promotions is nagyban segítette, ugyanis a róla elnevezett cég végzi a fellépéseivel kapcsolatos összes promóciós tevékenységet, ami a jelek szerint igen jövedelmezően működik.

Érdekesség, hogy a lista második helyén is egy ökölvívót találhatunk. Igaz, a szakírók szerint az évtized legjobb bunyósának választott Mannyi Pacquaio több mint 20 millió dollárral marad le az éllovastól. Ezek alapján kijelenthetjük, hogy remek évet zárt a tengerentúlon legjobban eladható két bokszoló és természetesen általuk a sportág is jól profitált.

A 2001 óta minden évben a listát vezető Tiger Woods 59.4 milliós keresetével az összesítés harmadik helyén zárt. Ha figyelembe vesszük a golfozó magánéleti botrányait, visszalépő szponzorainak listáját, valamint a kisebb szünetet sportolói pályafutásában, akkor kijelenthetjük, hogy ez a harmadik hely az elmúlt tíz év kiugró népszerűségének hozománya, nem pedig idei „teljesítményének” köszönhető.

A legjobb 100 közé legalább 16.6 milliós keresettel lehetett bekerülni. Ez tizenegy sportág képviselőinek sikerült, akik között mindössze két hölgy található. Maria Sarapova 27.9 millió dollárral 26. a listán, míg a szintén teniszező, hazájában roppant népszerű Li Na 18.4 millióval a 81. helyen végzett.

A legjobban kereső labdarúgó egyelőre David Beckham [8.]. Beckham de új szerződése a Los Angeles Galaxynál jelentős fizetés csökkenést tartalmaz, így jövőre az angol klasszis várhatóan hátrébb csúszik majd. A futballisták különversenyében az őt szorosan követő Cristiano Ronaldotól számíthatunk előzésre a következő alkalommal.

A FORBES MAGAZIN KERESETI LISTÁJA

Top 10:
  1. Floyd Mayweather [ökölvívó]

85 millió dollár

  2. Manny Pacquiao [ökölvívó]

62 millió

  3. Tiger Woods [golfozó]

59.4 millió

  4. LeBron James [kosárlabdázó]

53 millió

  5. Roger Federer [teniszező]

52.7 millió

  6. Kobe Bryant [kosárlabdázó]

52.3 millió

  7. Phil Mickelson [golfozó]

47.8 millió

  8. David Beckham [labdarúgó]

46 millió

  9. Cristiano Ronaldo [labdarúgó]

42.5 millió

10. Peyton Manning [amerikai futballista]

42.4 millió

 

Forrás: forbes.com, nso.hu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Kétnapos sportbiztonsági konferencia Budapesten

Sportbiztonsági konferencia kezdődött Budapesten, ahol az öt látvány-csapatsportág biztonsági szakemberei tanácskoznak a témakört érintő újdonságokról, változásokról. A tegnapi nyitónap után,...

Close