labdarúgás, rövidhír, Sportpolitika — 2012/06/11 at 08:00

Eb-meccseket bojkottálnak a brit miniszterek

by

Nem vesznek részt a brit vezető politikusok az angol válogatott Ukrajnában játszott csoportmérkőzésein. A tiltakozás az ukránok szelektív igazságszolgáltatása ellen szól, amely legújabban az egykori miniszterelnök, Julija Timosenko fogva tartásának körülményei miatt került a felszínre.

A brit kabinet tagjai bojkottálják az angol labdarúgó válogatott csoportmérkőzéseit a lengyel-ukrán közös rendezésű Európa-bajnokságon. A politikusok ezzel fejezik ki tiltakozásukat az ukrán miniszterelnök, Viktor Janukovics tekintélyelvű vezetői irányvonala ellen. A korábbi miniszterelnök, Julija Timosenko tavaly októberben került hét évre börtönbe, a támogatói szerint egy koncepciós pernek köszönhetően. Janukovics az Európai Unió nyomására sem volt hajlandó szabadon engedni őt.

Korábban több EU-állam képviselője jelezte, hogy Timosenko fogva tartásának körülményei miatt nem utazik el az Eb ukrajnai eseményeire. Angela Merkel, német kancellár, José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, és Viviane Reding, az Európai Bizottság jogérvényesülésért, alapvető jogokért és uniós polgárságért felelős biztosa szintén távol marad az Ukrajnában játszott Eb-meccsektől.

Az ukrán állami vezetés Putyin orosz elnökhöz hasonlóan rossz ötletnek tartja a politika ráerőltetését a sportra. „A briteknek többféle módon volt lehetőségük kifejezni véleményüket a Timosenko-ügyről, és ezt meg is tették. A brit kormány lépésének nincs köze a sporthoz, de az Eb-nek és a labdarúgásnak ártanak vele” – nyilatkozta Oleg Volosin, ukrán külügyi szóvivő.

Az üggyel az angol lapok szerint az UEFA is hatalmas presztízsveszteséget szenvedett, hiszen részben azért adta a lengyel-ukrán kettősnek a rendezést, hogy megmutassa, a volt keleti blokk országai mekkora fejlődésen mentek keresztül. A brit sajtó a véleménye alátámasztására felemlegette a múlt héten a BBC-n sugárzott Panoráma című műsort is, amely a lengyel és ukrán szurkolók agresszív és rasszista magaviseletének bemutatásával okozott közfelháborodást.

Forrás: guardian.co.uk, sport24

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportolj 3×1 órát!

Országszerte ingyenes edzésekkel várják a mozogni vágyókat a Médiaunió Alapítvány „A sport mindenkié!” kampányához csatlakozó sportegyesületek és trénerek minden hónap...

Close