autósport, rövidhír, Sportgazdaság — 2012/06/01 at 08:00

Késhet a Forma 1 tőzsdei bevezetése

by

Peter Brabeck, a szervezet új elnöke megerősítette, hogy még nem született végső döntés a Forma 1 tőzsdei bevezetéséről. Az értékpapírpiac helyzete miatt a korábban kitűzött júniusi időpontot nem tartják a legalkalmasabbnak, ráadásul a Facebook részvények problémás piacra lépése is óvatosságra int.

A Forma-1 igazgatótanácsa a Monacói Nagydíj hétvégéjén tartott ülésen hivatalosan is megválasztotta Peter Brabecket a sportág elnökének. A Nestlé elnöki tisztségét is betöltő osztrák üzletember elmondta, hogy az igazgatótanács egyelőre nem döntötte el, mikor fogják tőzsdére vinni a Forma-1 részvényeit. Bár eredetileg júniusra tervezték a szingapúri tőzsdére lépést, amelyre meg is kapták az engedélyt, még nem született konkrétum az ügyben.

A Forma 1 jelenlegi tulajdonosai a médiainformációk szerint 3 milliárd dollárt szeretnének kapni az első nyilvános csomagért. Az értékpapírpiac azonban nehéz helyzetben van: az ázsiai-pacifikus régióban a bevezetések az elmúlt öt év legrosszabb eredményeit produkálták, és tavalyról egyötödével csökkent a piaci aktivitás. A befektetők elővigyázatosak az új részvényekkel kapcsolatban, és az aggodalmakat fokozta a frissen tőzsdére vitt Facebook-részvények értékének csökkenés is.

A Forma 1 kereskedelmi jogait birtokló Bernie Ecclestone helyzete szintén kockázati tényező a befektetők szemében. A sportágat évente 2 milliárd dolláros bevételt generáló intézménnyé fejlesztő 81 éves üzletember közeli jövőbeni szerepe egyelőre nem kérdéses, de már gondolni kell a helyettesítésére is. Brabeck szerint kész tervvel rendelkeznek minden eshetőségre.

A Forma 1 ellenőrző befolyást gyakorló részvényese, a CVC Capital Partners, a múlt héten 21 százalékos részesedést 1,6 milliárd dollárért értékesített. A piaci folyamatok lezárulta után a CVC Capital Partners a továbbiakban is a Forma 1 legnagyobb részvényese marad.

Forrás: en.espnf1.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

A Londoni Olimpia gazdasági hatásai

Négyévente megmozdul valami. A mostani rengésre már nem kell sokat várni. Ezen a nyáron a rezgéshullám epicentruma London lesz.

Close