labdarúgás, olimpia, rövidhír, Sportjog, Sportpolitika — 2012/05/29 at 08:00

Fociadót szedne az MTVA a bároktól

by

Többszázezer forintos díjat kér a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap [MTVA] azoktól a vendéglátóhelyektől, amelyek közvetítenék a nyári futball Európa-bajnokságot és az olimpiát.

Százezres nagyságrendű összeget kér a vendéglátóhelyektől a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap a labdarúgó-eb és az olimpia nyilvános közvetítéséért. Az MTVA arra hivatkozva szedné be a kocsmárosok körében fociadóként ismert díjat, hogy a sportesemények kivetítésének kizárólagos jogát ő szerezte meg a külföldi jogtulajdonosoktól, ezért a meccsek – nem háztartásokban történő – kivetítésének engedélyét az MTVA-tól kell megszerezni. A mainap.hu információi szerint egy falusi kiskocsmának 100 ezer, egy klasszikus sportpubnak akár 750 ezer, az óriáskivetítőt felállító helyeknek 950 ezer forintjába is kerülhet a közvetítés.

A díjszabásnál az MTVA több szempontot is figyelembe vett. Egy falu kocsmájában a kistévén nézett Eb-meccsekért a tulajdonos nagyjából 50 ezer forintot fizethet, olimpiával együtt 100 ezret. Egy-két tévével rendelkező vendéglátóhelynek, amelynek egyébként nem profilja a sportmeccs-közvetítés, párszázezer forintjába kerülhet a két sportesemény. Egy nagyobb, városi pub, több tévével és jelentős vendégforgalommal 450 ezret kell fizessen az MTVA-nak, olimpiával együtt legfeljebb 750 ezret. A Millenárison vagy a műjégpályán felállított kivetítők sporteseményenként körülbelül 600 ezerbe kerülnek, összesen maximum 950 ezerbe.

A futball Európ bajnokságon a tervek szerint más árszabása lenne az alacsonyabb rangú meccseknek, mint az elődöntőknek és a döntőnek. A nagyobb érdeklődésre számot tartó több nézőt vonzó mérkőzések drágábbak lennének. Ennek ellentmondó feltételekkel kínált nyílvános közvetítési jogokat az UEFA. Aszerint egy megváltott licenc a teljes Európa-bajnokságra szól, tehát mind a 31 mérkőzés vetítésére jogosult az, aki megfizeti a képernyők mérete és száma alapján kiszabott díjat.

A bár-tulajdonosok körében már több ötlet is született a fociadó elkerülésére: kitalálták például, hogy ha nem a köztévére, hanem valamelyik külföldi csatorna adására hangolják a készülékét, akkor nem kötelezhetők az MTVA díjainak megfizetésére.

A mainap.hu szerint egy héttel a labdarúgó Európa-bajnokság június 8-i kezdete előtt, május 31-ig kell leadni a nyilvános közvetítések önbevallását. Aki engedély nélkül vetíti a meccseket, bírságra is számíthat.

Forrás: sport.msn.mainap.hu, sportgeza.hu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Doha és Baku ezúttal sem rendez olimpiát

Tokió, Madrid és Isztambul maradt versenyben, azaz ötről háromra csökkent azon városok száma, amelyek megrendezhetik a 2020-as nyári olimpiát.

Close