labdarúgás, rövidhír, Sportmarketing — 2012/05/15 at 08:00

Napenergiával működő stadionok készülnek a brazil futball vb-re

by

Brazíliában a labdarúgó világbajnokságra felújított stadionok többségében napelemekkel fogják fedezni a létesítmény áramszükségletét.

Az elképzelések szerint Brazíliában a 2014-es futball-vb-re a stadionok nagy része szeretné megszerezni a LEED [Leadership in Energy and Environmental Design] címet. Kiemelkedik a Mané Garrincha stadion, amely a tetején elhelyezett napelem-gyűrűvel a LEED Platinum címet vette célba. Amennyiben sikerül teljesíteni a feltételeket, elsőként kap ilyen minősítést a világon a futballstadionok közül. A kalkulációk szerint teltházkor a rendszer képes a teljes energiaigény 50 százalékának fedezésére, amit az üresjáratkori túltermeléssel még tovább tud növelni. Éves szinten így összesen 3,78 millió dollárt képes megspórolni az üzemeltetőknek.

A legendás Maracana stadionra hasonló napelem-gyűrűt terveznek telepíteni. A több mint 1500 panelből álló rendszer a 3,3 MW teljesítményével egyedülálló a maga nemében. A szerkezet stratégiai elhelyezésével a szervezők a 2014-es labdarúgó-vb környezettudatosságát hangsúlyozzák.

Az eredetileg az 1950-es világbajnokságra épített Maracana stadion hét mérkőzésnek ad otthont a két év múlva esedékes tornán, és az ország egyik jelképeként kiemelt szerepet kap a 2016-os olimpiai játékok során is. A korábban 150 ezer nézőt is befogadó létesítmény az 595 millió dolláros felújítás után 80 ezer férőhelyessé alakul át.

Forrás: yinglisolar.com, biouzemanyag.blog.hu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Érezd a győzelem ízét Michelisz Norbival!

A Simply Nut reklámarca lett az autóversenyző Michelisz Norbi.

Close