kézilabda, rövidhír, Sportmarketing — 2012/05/09 at 08:00

Se veled, se nélküled: a Nagy László ügy

by

„A szurkolók kinyilváníthatják a véleményüket, ahogy mindig is tették” – nyilatkozta Xavi Pascual, a Barcelona edzője. Íme „egy szurkoló” véleménye…

A világ egyik legjobb balkezes átlövője hamarosan az MKB Veszprém csapatának tagja lesz. Szinte bármelyik klubban húzóember lenne, és minden edző örülne, ha ilyen kaliberű játékosokkal készülhetne, mégis, amikor kiderült, hogy Nagy László újra hazánkban fog játszani, finoman szólva sem pozitív gondolatok és jelzők fogantak meg az emberekben vele kapcsolatban.

Bennem személy szerint rengetek kérdés merült fel: Vajon baj van a hazai szurkolók mentalitásával, hogy így fogadták a hírt? Képesek leszünk néhány mérkőzés után újra a világklasszis átlövőt látni a játékosban? Nagy László tükörbe fog-e tudni nézni a veszprémi öltözőben, ha végül a spanyol válogatottat képviseli az Olimpián?

Sportmarketing szempontból azonban a legérdekesebb az, hogy megengedheti-e magának egy a világ elitjéhez tartozó sportoló, hogy ennyire kicsússzanak a körülötte lévő emberek irányítása alól a média és PR megjelenések? Nézzük, hogyan is kezeli (vagy inkább nem kezeli) a médiát Nagy László menedzsmentje.

Eddig „csak” hazaárulónak tartotta a közvélemény nagy része az átlövőt, de ezzel a mostani átigazolással sikerült sokak szemében egy újabb címet kivívnia: már nem „csak” a hazaáruló bélyegét, hanem a pénzéhes játékosét is rásütötték! Mi lehetett volna a jó – vagy inkább jobb – kommunikációs megoldás ebben az esetben? Például egy sajtótájékoztató keretein belül, informálni a szurkolókat. Még a klisé használata is jobb a kommunikáció hiányától: Nagy László azért hagyja el Barcelonát, hogy újabb kihívásokat keresve a Veszprém játékosa legyen! Vagy egy másik általános magyarázat: Nem sikerült megegyezni a katalán klub vezetőivel a szerződéshosszabbításról! Ehelyett Enric Masip egyetlen mondatával megpecsételte a játékos klubváltását: „több mint kétszer annyit keres majd Veszprémben…” És még a nyilatkozatot követően sem jött válasz a játékos, vagy menedzsmentje részéről. Eljutottunk oda, hogy a világ egyik legjobb kézilabdázójáról a média mindenkivel feledetheti, hogy klasszis játékos és kialakulhat a pénzéhes, hazaáruló képe.

Természetesen a kommenteket nagyon nehéz lett volna kordában tartani, vagy pozitívvá alakítani, de legalább minimális erőfeszítést tehettek volna, hogy jobb színben tűnjön fel a játékos. Ebből a helyzetből hogyan lehet újra felépíteni a játékos körüli kommunikációt? Talán ott kellene kezdeni, hogy végre őszintén beszélnek a játékos helyzetéről, mind a klubváltás, mind a jövőbeni válogatottsági terveiről! Valószínűleg nem lesz olyan nyilatkozat, ami mindenkinek tetszeni fog (ebben a helyzetben ez lehetetlen), de még mindig kevesebb kritika érné őt egy „örülök, hogy Veszprémbe igazoltam, rengeteg sikert fogunk elérni a csapattal és sok örömet szerzünk a szurkolóknak” mondattal, mint a semmivel!

Hiába klasszis valaki a pályán, ha emberként rengeteg öngólt lő és ehhez még a menedzsmentje is statisztál… 

Komoly kérdés számomra az is, hogy hol tart gazdaságilag a magyar kézilabda? Ugyanis mind női, mind férfi szakágban hazánk két elitcsapatában (Győr, illetve Veszprém) játszanak többen is a világ legjobban kereső kézilabdázói közül!

Négy év, három millió euró! Egészen elképesztő összeget fog keresni Nagy László a Veszprémben, ha igazak a hírek. Évi 170 millió forintot (!) tud kínálni egy magyar csapat egy játékosnak, és akkor a többi klasszisának (Perez, Császár, Vujin) fizetéséről nem is beszéltünk! Összehasonlításképpen a Bajnokok Ligája fináléját vívó Győri lányoknál a legjobban fizetett játékosok (Görbe, Haraldsen, Löke) évente 60-70 millió forintot keresnek, erre jön még a prémium a BL győzelem esetén, míg az NB I-es labdarúgók közül Torghelle teheti zsebre a legtöbbet, havonta 6-7 millió forintot. Nagy László fizetése tehát simán veri az itthon szereplő sportolók fizetését, viszont a külföldön játszó légiósaink keresetének nyomába sem ér. Nemcsak Dzsudzsák Balázs előzi őt meg a maga több mint egy milliárd forintos éves fizetésével, de Gera (évi 566 millió forint) és Huszti (évi 424 millió forint) is jobban keres nála.

Visszatérve a honi kézilabdára, azt gondolom, hogy Nagy László átigazolása mindenképpen üdvözítő hír, hiszen odáig jutott a magyar klubkézilabda két csapata gazdaságilag, hogy a kecsegtető fizetések miatt igazolnak elit klubokból, elit játékosok hazánkba! Ebből kiindulva hamarosan kijelenthetjük, hogy amíg a Győr a nőknél, addig a Veszprém a férfiaknál lesz az egyik legjobb anyagi helyzetben lévő klub Európában. Ami számomra érdekesség még a téma kapcsán, hogy a Győr esetében néhány napja kiderült az Audi még 3 évig biztosan a csapat mögött lesz (így várhatóan nem lesznek a jövőben sem anyagi problémáik), addig a Veszprémnél is ennyire biztos lenne az anyagi helyzet jövője?!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált rendezne Győr

Háromoldalú együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Olimpiai Bizottság [MOB], Győr városa és kilenc sportági szövetség a 2017-es Európai Ifjúsági...

Close