Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált rendezne Győr

by

Háromoldalú együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Olimpiai Bizottság [MOB], Győr városa és kilenc sportági szövetség a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál [EYOF] rendezési jogának elnyerése érdekében.

A hétfői ünnepségen Borkai Zsolt MOB-elnök – ezúttal a pályázó város polgármestereként – kifejtette: sikeres kandidálás esetén állami támogatásból mintegy 10-15 milliárd forintos fejlesztésre lesz szükség, és bár Győr az egyedüli jelentkező, ez nem jelent garanciát a rendezésre, mert az Európai Olimpiai Bizottság [EOC] minőséget és biztosítékokat vár a szervezőktől.

A ceremónián a torna-, a kézilabda-, a röplabda-, az úszó-, az atlétika, a tenisz-, a kosárlabda-, a kerékpár- és a cselgáncsszövetség elnöke látta el kézjegyével a megállapodást.

„Több mint egy éve dolgozunk ezen a pályázaton, és már a finisében járunk, most jött el az ideje, hogy a magyar részvétel szempontjából érdekelt kilenc sportág bekapcsolódjon a folyamatba – jelentette ki Borkai Zsolt. – Legalább négyezer, 14-18 éves sportoló érkezhet Győrbe öt év múlva, nem beszélve a tízezres nagyságrendű kíséretről, ezért fontos infrastrukturális fejlesztéseket tervezünk, csarnokokat, uszodákat, atlétikai pályákat építünk.”

Nagy Zsigmond, a MOB nemzetközi igazgatója hozzátette: Debrecen 2007-ben még sikertelenül pályázott az ifjúsági olimpia lebonyolítására, de most jó esély van arra, hogy sor kerüljön az első ötkarikás eseményre Magyarországon. A 2017-es EYOF helyszínét decemberben jelentik be az EOC izraeli közgyűlésén.

Az 1991-ben életre hívott EYOF az olimpiai mozgalom harmadik számú megmérettetése a felnőtt olimpia és az ifjúsági olimpiai játékok után. Kétévente rendezik meg, és ugyanazokkal a jogokkal rendelkezik, mint egy nagy olimpia. A fesztivált ugyanúgy jellemzi az ötkarika, az olimpiai láng, a nyitó és záróünnepség, vagy éppen az olimpiai falu rendszere. A versenyeken mintegy 4000 sportoló méri össze tudását és erejét. Tavaly a törökországi Trabzonban a 36 magyar versenyző 4 sportágban 5 arany-, 3 ezüst- és 5 bronzéremmel zárt, ezzel Magyarország a 49 országból 6. lett az éremtáblázaton. Az eddigi legjobb szereplés a 2003-as, párizsi fesztiválhoz kötődik, ahol 14 aranyérmet nyertek a magyarok.

Forrás: MTI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportruha tervező pályázatot hirdetett a Felix Promotion

Hozd formába! néven sportruházat tervező pályázatot írt ki a Felix Promotion menedzseriroda 18–30 éves kreatív tehetségek számára.

Close