rövidhír, Sport PR, többféle sportág — 2012/04/16 at 08:00

Történeti kiállítás a Puskás Ferenc Stadionban

by

A Stadion története című kiállításon a Puskás Ferenc Stadion építésének történetét, valamint az elmúlt évtizedekben megrendezett sport- és kulturális események legérdekesebb pillanatait ismerhetik meg a látogatók.

A tárlatot egy olyan különleges helyszínen rendezték be, ami évtizedeken keresztül el volt zárva a nagyközönség elől. A díszpáholy, az egykori sajtóközpont és a „legendás alagút” nyílt meg az érdeklődők számára, amelyen át a korábbi párt- és sportvezetés tagjai, illetve vendégeik feljuthattak a stadion dísztribünjére.

A látogatókat korhű állapotok fogadják a helyszínen: az alagút ütött-kopott fala, a lépcsőház gyér világítása, az újságírók közvetítőfülkéi az ötvenes-hatvanas évek hangulatát idézik. A stadion története archív fotók százain keresztül ismerhető meg, az egykori mérkőzések legizgalmasabb pillanatait pedig kivetítőkön mutatják be.

A kiállítás napról-napra tovább bővülhet a látogatók által eddig otthon őrzött fényképekkel, filmfelvételekkel, dedikált belépőjegyekkel, vagy éppen koncerten szerzett relikviákkal. A Sportmúzeum ugyanis a megfelelő történeti értékkel rendelkező tárgyakat átveszi, feldolgozza és a kiállítást folyamatosan aktualizálva bemutatja.

A tárlatot hivatalosan Bánki Erik nyitotta meg. Az Országgyűlés sport- és turizmusbizottságának elnöke azt mondta, reméli, hogy a tárlatot minél többen megtekintik, mert fontos, hogy a mostani generáció is lássa, az elmúlt évtizedekben a magyar sportolók milyen sikerekre voltak képesek. Bánki Erik szerint az összefogás, ami a magyar sportban napjainkban tetten érhető, kellő erőt adhat ahhoz, hogy közösen megvalósítsuk évtizedes álmunkat és felépüljön az új nemzeti futballstadion Budapesten.

A kiállítás megnyitójával egybekötött sajtótájékoztatón Vígh László kormánybiztos bejelentette az új nemzeti futballstadion építészeti ötletpályázatának indulását, és ezzel hivatalosan is kezdetét vette a beruházás gyakorlati megvalósítása. Az ötletpályázat lezárása után, körülbelül két hónap múlva kiderül, hogy milyen lesz az új nemzeti stadion környezete, majd indulhat a tervpályázat, aminek eredményeként 2012 őszére konkrét látványtervek születhetnek. Az építkezés 2014 tavaszán kezdődhet, a létesítmény átadása pedig legkorábban 2016 első felében valósulhat meg. A magyar állam költségvetése idén 1 milliárd forintot biztosít az építkezés előkészítésére.

A már korábban megszületett döntés értelmében a jelenlegi Puskás Ferenc Stadiont nem bontják le, a nagy múltú és kultikus hangulatú létesítmény a felújítás után elsősorban atlétikai stadionként funkcionál tovább.

Fotó: Dobos Sándor

A Stadion története kiállítás idén őszig látogatható, péntek kivételével a hét minden napján 10-től 15 óráig, óránként indított csoportokban.

Belépődíjak:

  • felnőtt: 1000 Ft
  • diák és nyugdíjas: 500 Ft, előre bejelentett csoportok esetén 200 Ft/fő
  • 6 éves kor alatt és 70 éves kor felett ingyenes

Forrás: mob.hu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Helymeghatározáson alapuló marketinggel támad az Arsenal

Az angol Premier Legaue-ben szereplő Arsenal geolokációs marketinggel veszi célba a szurkolókat: releváns ajánlatokat kínálnak számukra attól függően, hogy hol...

Close