Könyvajánló — 2012/03/19 at 08:00

Franklin Foer: A világ fociszemmel

by

Cím: A világ fociszemmel

Szerző: Franklin Foer

Kiadás éve: 2008

Kiadó: HVG Kiadó

Oldalszám: 238

Nyelv: magyar

 

 

 

 

A labdarúgás mint korunk jelenségeinek magyarázata 

A könyvet egyszerre ketten is olvastuk, és mindketten megírtuk a véleményünket. A könyvajánló ennek köszönhetően párbeszédes formát öltött, amelyben érvek és ellenérvek hangzanak el a mű mellett. Ha olvasta valaki közületek is, akkor a kommentekben folytassuk az elemzést!

Zsédely Péter:
A világ fociszemmel alapvetően egy jó könyv. A labdarúgáson keresztül olyan érdekes és napjainkban is aktuális témákat feszeget többek között, mint a huliganizmus, a vallási fanatizmus, a nacionalizmus, a zsidóság, vagy az iszlám kérdése. Ennek köszönhetően rengeteg izgalmas példát olvashatunk és számos érdekfeszítő összefüggésre rávilágít a sorok írója. Viszont nem tudok elvonatkoztatni attól a ténytől, hogy a szerző amerikai.

Az, hogy egy amerikai ír könyvet a labdarúgás gazdasági, politikai, vallási beágyazottságáról, úgy érzem, behatárolja a kereteket. Franklin Foer jó úton indul el és megkapargatja a felszínt, sikerül alá is fúrnia és nem mindennapi érdekességeket feltárnia, de nem jut igazán a dolgok mélyére. Legalábbis ez az érzésem. Pont ott kezdene az egész történet izgalmassá válni, ahol megáll.

Nem vitatom, hogy alapos kutatómunkára volt szükség a könyv megírásához, de ha az európai kontinensen született volna a szerző, akkor talán komolyabb háttér-információkkal láthatott volna hozzá a feladathoz, és messzebbre juthatott volna az összefüggések feltárásában. Akkor talán nem találja annyira különlegesnek például az első fekete bőrű labdarúgóknak az ukrán bajnokságba és kultúrába való beilleszkedési problémáit, vagy a délszláv háború szereplőinek befolyását a klubok életére és részvételét a szurkolói csoportokban, hogy megálljon ezeknek a – számomra alapvető – tényeknek az alátámasztásánál.

Persze lehet, hogy csak a körülményeim sajátságos alakulásának áldozata vagyok a könyvet illetően: egy kelet-európai futballrajongónak, aki nyitott a sportág gazdasági kérdései iránt, ráadásul két és fél évet élt Skóciában – így már a Celtic kontra Rangers vallási kérdés sem tartogat nagy meglepetéseket – nehéz újat mondani. A labdarúgás megítélése az Egyesült Államokban pont ilyen lenne, de sajnos éppen az a könyv legkevésbé kidolgozott fejezete.

8/10

Tóth Balázs:
A világ legnépszerűbb sportága kerül terítékre. Egy igen komoly, sok fogásból álló menüről beszélhetünk. A labdarúgás korunk globális jelenségévé vált és kitörve a „csak egy sportág” megbélyegzésből, számos egyéb területre is jelentős hatással van.

A fenti sorok írója kritikusan ítéli meg az író, Franklin Foer származását. Részben egyet kell értenem vele, mivel egy amerikai számára az európai labdarúgás távoli fogalomnak tűnhet, ami csak rövid ideje került bele az ottani lexikonokba. Azonban éppen ez az, ami egy kis pikáns ízt ad a menüben szereplő fogásoknak. Mivel az írónk, mint külső szemlélő viszonyul a labdarúgáshoz kapcsolódó problémákhoz, esetekhez, nincsen benne elfogultság és ebből fakadó elvakultság. Objektívebb képet fest, s szinte mindig mind a két oldal véleményét megfogalmazza. S ez jó.

A már említett fogások száma 10 részből áll, ahol számos témából kaphat tájékoztatást az olvasó. Társadalmi és vallási feszültségek, anarchia, maffia, politikai anomáliák, háború, huliganizmus, korrupció, hatalmi harcok, kulturális különbségek. Ezek mind olyan hívószavak, amikre az ember felkapja a fejét. Ami számomra meghatározó volt, az a különböző, már-már provokatív szemlélet, ahogy az író egy teljesen más perspektívából közelíti meg ezeket a problémákat: a foci szemszögéből.

Érdekes könyv? Azt kell, hogy mondjam: igen. Labdarúgásban jártas érdeklődőknek is számos új információt tud nyújtani.

Tudtam, hogy angol bevándorlók és egy svájci üzletember közösen alapították meg korunk egyik legnagyobb klubcsapatát, az FC Barcelonát, amely a katalán szellemiséget hirdette és hirdeti a mai napig, annak ellenére, hogy a spanyol polgárháború és a Franco-féle diktatúra ezt megpróbálta megakadályozni? Nem. Már tudom.

Az olasz maffia jelenléte a Serie A-ban cseppet sem meglepő. Vajon gondoltam, hogy az oligarchák és hatalmi játékszerükké vált top csapatok, mint a Juventus és az AC Milan, is egy olyan eszközzé változtak, amelyekkel befolyásolni lehet az olasz gazdaságot, a médiát és magát a bajnokság eredményét? Nem. De, már ezt is figyelembe veszem.

Pelét én is csak a „Fekete Gyémántként” ismertem. Addig a pillanatig, amíg az író bele nem varázsolt a brazil foci mély gödrébe, ahol Pelé is csak egy volt a sok közül, aki segítette ezt a gödröt mélyebbre ásni, s ezzel a szélhámos cilindereseknek segíteni.

Az éremnek két oldala van. A könyvben az eddig nem látott fele is a színre kerül. Ajánlott.

8,5/10

A SZERZŐ
Franklin Foer amerikai újságíró, a The New Republic szerkesztője. Tagja a New America Foundationnek, egy non-profit, pártatlan közpolitikai intézetnek, amely olyan fontos kérdésekre összpontosít, mint az Egyesült Államok nemzeti biztonsága, a technológia, az egészségügy, energia, az oktatás és a gazdaság. Diplomáját a Columbia University-n szerezte, jelenleg Washington D.C.-ben él.
A világ foci szemmel elkészítéséhez első kézből szerzett tapasztalatokat szenvedélye tárgyáról: ellátogatott a világ nagy stadionjaiba, edzőközpontjaiba és drukkerkocsmáiba Belgrádtól Rio de Janeiróig. Művét 27 nyelvre fordították le.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Épül a világ legnagyobb McDonald’s étterme

A világ vezető gyorséttermi hálózata a 2012-es Londoni Olimpia egyetlen márkázott élelmiszer szolgáltatója, amely ellátja élelemmel a versenyzőket és a...

Close