rövidhír, Sportgazdaság, többféle sportág — 2012/03/08 at 08:00

Milliárdok áramlanak a magyar sportba a társasági-adó kedvezménynek köszönhetően

by

A labdarúgásba négymilliárd, a további négy látványsportágba pedig egyenként több százmilliós tételek érkeztek be tavaly, az első körben, a társaságiadó-kedvezményből [TAO] a szövetségi pályázatok eredményeként.

Labdarúgás

Az öt látványsportág közül a futball kapja a legtöbb társaságiadó-kedvezmény [TAO] biztosította támogatási pénzt: a Magyar Labdarúgó Szövetség [MLSZ] több mint 21 milliárd forint – 21 044 146 753 – begyűjtésének lehetőségét hagyta jóvá a pályázó sportszervezeteknek. Ebből az összegből több mint 12,5 milliárd – 12 729 496 626 – támogatási igazolást állított ki a támogató cégek részére, amelyek már megegyeztek az adott sportszervezetekkel, hogy utalnak részükre TAO-pénzt.

A pénzek pontos beérkezésére nincs rálátása, de nagy valószínűséggel döntő többsége, becslése szerint 12 milliárd be is folyt a csapatokhoz Gudra Tamás gazdasági igazgató tájékoztatása szerint. Hozzátette, ehhez jön még az MLSZ 4 milliárd forintja, amely már megérkezett, tehát a szövetség pénzével együtt 15-16 milliárd forintot kapott eddig a labdarúgás.

A sportszervezetekhez befolyt összeg nagy részét – több mint 7,5 milliárdot – az utánpótlás-nevelés fejlesztésére fordították, és szintén jelentős, több mint 4 milliárdos tétel a tárgyieszköz-beruházás, amelyen elsősorban pályaépítés értendő.

“A tavalyi elfogadott sportfejlesztési programra még le nem hívott összeg, azaz 8,3 milliárd forint elvileg még felhasználható. Ez jelenti azt, akinek elfogadtuk a programját, de nem talált még támogatót. Biztos, hogy sokan fognak még idén találni támogatót a tavaly jóváhagyott összeg után, ebből szerintem 4-5 milliárd lesz még kihasználva” – válaszolt Gudra arra a kérdésre, hogy még mekkora összegre számítanak idén.

Hozzátette, az MLSZ összesen 8 milliárdos elfogadott programmal rendelkezik tavalyról, ebből a 4 milliárd értékű pályaépítési program esetében tavaly az eljárás felfüggesztését kérte, idén ezt szeretné megvalósítani. Így összesen 8-9 milliárd forint, ami még befolyhat.

Az MLSZ-hez már beérkezett 4-ből 2,1 milliárdot az amatőr sportszervezetek versenyeztetési költségeinek támogatására fordítottak, ezzel a szövetség az alacsonyabb osztályú bajnokságokban játszó amatőr csapatok költségeit közel 90 százalékban fedezte az ősszel díjvisszatérítés formájában. A tervek szerint ezt folytatni kívánják.

További 1,4 milliárd forintot az újraindított OTP-Mol-Bozsik program kiadásainak fedezésére költöttek, s ezt szintén folytatni kívánja az MLSZ, akár még nagyobb költségvetéssel a következő években. A maradék félmilliárd forintot a szövetség működési, elsősorban személyi jellegű kiadásai, játékvezetői díjak, sportegészségügyi és képzési költségek támogatása teszi ki.

“Az április-május során elbírálásra kerülő 2012/13-as pályázatoknál az előző évinél valamivel magasabb igényekre számítunk, de hogy ebből mennyit fogadunk el, azt nem lehet tudni. Ha a tavalyi tendencia folytatódik, akkor nagyjából 15 milliárd lehet a támogatóktól begyűjtött pénz” – mondta Gudra.

Kosárlabda

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségéhez eddig 688 162 447 forint érkezett be, egy 51 milliós – a Körcsarnok felújítását is magában foglaló – jogcím kifizetése maradt csak hátra, ehhez jelenleg még zajlik a szükséges dokumentumok beszerzése.

Az igényeket tavaly szeptember 15-ig kellett leadni, és a pénzt a jóváhagyott tételekre kell elkölteni. Ezek közül a legnagyobb az utánpótlásra fordítandó összeg, amely 498 millió forintot tesz ki, és magában foglalja többek között a „Dobd a kosárba!” elnevezésű akciót, az utánpótlás-válogatottak működtetését és a palánkprogramot is. Az előzetes számítások alapján nagyságrendileg a mostanihoz hasonló összeg igénylése várható a következő időszakra is.

Kézilabda

A Magyar Kézilabda Szövetség tavaly 484 millió forint támogatásra pályázott, és 2011 decemberében be is folyt ez az összeg.

Ez a pénz tartalmazza többek között a sportfelszerelések és -eszközök vásárlását, utazási, nevezési és képzési költségeket, a pályák bérleti díját, és az MKSZ utánpótlás-nevelési programjában részt vevő szakemberek személyi jellegű ráfordításait is. Az MKSZ idén hasonló volumenű program benyújtására készül.

Jégkorong

A Magyar Jégkorong Szövetség 387 632 640 forintot igényelt az első pályázat során, s ezt az összeget sikerült szinte teljes mértékben lehívni, még egy 9 milliós tételre vár az MJSZ, az ígéret szerint ez május 31-ig beérkezik.

Az MJSZ a TAO-s pályázatában többek között a felnőtt válogatott számára tárgyi eszközöket igényelt – például videó gólbírót, számítógépes elemző programokat, illetve a metodikai központ fejlesztéséhez szükséges eszközöket -, míg az utánpótlás számára pálya- és jégbérlés, gyógyszerek, felszerelés beszerzése szerepelt a pályázati anyagban. Ezeken kívül sportszakember- és játékvezető-képzési, szállás-, utaztatási költségek, bírók, zsűrik, orvosok járandósága és egyéb közreműködői – könyvelői, könyvvizsgálói, adminisztrátori – költségek is elszámolhatók. A szövetségben egyelőre nincs döntés, hogy a következő pályázatban milyen tételek és milyen összegek szerepelnek.

Vízilabda

A Magyar Vízilabda Szövetséghez eddig 196 131 896 forint TAO-támogatás folyt be.

Az MVLSZ a beadott programot kívánja végrehajtani, ami döntően a versenyeztetési és utánpótlás-nevelési feladatok ellátását jelenti. Az utánpótlás-válogatott keretek felkészítésére, versenyeztetésére, edzőtáborokra, tornákra, medencebérre, továbbá sportfelszerelések, sporteszközök beszerzésére is jut az összegből, valamint a szövetség támogatni szeretné a klubcsapatokat is, például nevezési díjak visszatérítésével. Az MVLSZ a következő támogatási időszakra is benyújtja a programját, s igyekszik maximálisan kihasználni a lehetőségeket.

Magyar Olimpiai Bizottság

Az öt látványsport mellett a kibővült hatáskörrel rendelkező Magyar Olimpiai Bizottság [MOB] is gazdálkodhat a társaságiadó-kedvezményből [TAO] kapott pénzből. A MOB emellett szeretné az utánpótlásprogramokra szánt összegeket átcsoportosítani, hogy a többi sportág is plusz bevételekhez jusson. Molnár Zoltán MOB-főtitkár az MTI-nek elmondta, hogy három feladatra igényeltek TAO-s pénzt.

„Az első az érintett területeken dolgozó szakemberek képzése és továbbképzése, a második a szintén ezen a területen dolgozók Gerevich-ösztöndíja, a harmadik pedig egy szerényebb összeg, a MOB-irodában a fenti területekkel foglalkozók számára” – mondta Molnár Zoltán, jelezve, hogy összesen évi 110 millió forintról van szó.

A főtitkár kiemelte: nagyon fontosnak tartják a szakemberek képzését, akiknek kétnapos, bentlakásos szemináriumot tartanak Tatán. “Ha már ekkora összeg lett rájuk bízva, legyen meg hozzá a szükséges tudásuk” – tette hozzá.

A főtitkár hangsúlyozta, a MOB a saját utánpótlásprogramjaira, így a Héraklész-programra és a Sport XXI. programra szánt pénzt szeretné átcsoportosítani, hogy a nem TAO-s sportágak is plusz összegekhez juthassanak.

„Arra kértük a TAO-s sportágakat, hogy mivel ők jelentős bevételhez jutnak, ebből segítsék a MOB utánpótlásprogramjait is. Ily módon az első félévben mintegy 100 milliót, a következő félévben 200 milliót tervezünk átcsoportosítani a nem TAO-s sportágak javára” – mondta Molnár Zoltán.

Forrás: MTI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Öt közösségi média trend, ami (nem csak) a labdarúgásban használható

A social média zászlóshajója egyértelműen a Facebook, azonban a Twitter és a Youtube is egyre inkább a felismert és a...

Close