Sportszponzoráció, többféle sportág — 2012/02/10 at 08:00

A felső szinteken túl: szponzoráció más megvilágításban

by

BMX, bika rodeó, sármaraton. Ezen sportágak a legtöbb esetben az extrém kategóriát képviselik. A marketingesek is így vélekednek, s abszurdnak tartják az ilyen sportok szponzorálását. De valóban így van ez?

Az extrém sportokban rejlő potenciált egyes vállalatok már több éve felismerték. Az olyan energiaital gyártók, mint a Red Bull és a Monster kiváló munkával illesztették bele stratégiájukba az adrenalinnövelő sportágak szponzorálását. Azonban azon szervezetek száma, amelyek egy, a szokásostól eltérő szponzorációs portfólió létrehozását tűzték ki célul, igencsak elenyésző.

A sportoknak e szektorában általában nem hallani nagy összegű szponzorációs kapcsolatokról. Azonban 2011 végén az Under Armour egy két éves szponzori szerződést kötött az egyre nagyobb hírnévnek örvendő Tough Mudder sorozattal. A megállapodást 2 és 3 millió dollár közé becsülik a szakértők. Az esemény az egyik legkeményebb erőpróba elé állítja a résztvevőket és a versenysorozatban lévő lehetőségek is egyre inkább szerteágazónak bizonyulnak az Egyesült Államokban, s az idei évtől immáron az Egyesült Királyságban és Ausztráliában is.

Azonban az Under Armour nincs egyedül. Az IEG kimutatása szerint egyre több marketinges válik úttörővé és már nem csupán a major sportágakban [NFL, MLB, NHL, NBA, NASCAR, PGA], illetve a hagyományos sportágakban [boksz, atlétika, tenisz, stb.] gondolkodik. A vállalatok egyre gyakrabban merészkednek zavarosabb vizekre, ahol a gördeszkázás, a snowboard, a BMX és a küzdősportok jelentik az új alternatívákat. Nem véletlen, hogy az IEG egy virágzó szponzorációs piaci képet vázolt fel 2012-re. A szervezet becslései szerint ebben az évben az észak-amerikai szponzorációs költések megközelítik a 13 milliárd dollárt, aminek közel fele [6 milliárd dollár körül] a nem szokványos támogatásokat jelenti.

A jó marketingesek a szponzori lehetőségeket számtalan módon hasznosíthatják. Az UFC [Ultimate Fighting Championship] menedzsmentje egy hosszú távú megállapodást kötött a Xyince energiaitallal, amely kedvező előnyöket biztosított mindkét fél számára. A márka az elvártaknál jobban profitált az üzletből, hisz az eladási mutatószámai 30-35 százalékkal emelkedtek a versenyek helyszínein.

Másik kiváló példa a Pepsi tulajdonában lévő Mountain Dew üdítőitalról elnevezett Dew Tour, amely egy szabályozott, franchise típusú koncepció segítségével fogalommá vált az észak-amerikai extrém sportok világában, olyannyira, hogy a túra helyszínein az átlagos nézőszám a tavalyi évben 50 ezer fő fölé emelkedett.

A marketingesek számára mindig léteznek új utak, azonban az idegen ösvényeken való kóborlás sokuk számára félelmeket táplál. Viszont az ismeretlen nichék, piaci szegmensek, lehetőségek tárházát vonultatják fel, csupán fel kell ismerni azokat.

Forrás: adweek.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Super Bowl 2012 reklámspotok

Az idei Super Bowl amerikai közvetítése során több mint háromnegyed óra reklámfilmet vetített az NBC csatorna. A világ legnagyobb évenként...

Close