Könyvajánló — 2011/12/30 at 09:16

Paján Viktor – Bánhidy András: Sportalkímia

by

Cím: Sportalkímia – Ismerd meg a győztesek titkát

Szerzők: Paján Viktor – Bánhidy András

Kiadás éve: 2011

Kiadó: Sportalkímia Kft.

Oldalszám: 226

Nyelv: magyar

 

 

 

Ismerd meg a győztesek titkát

Végy hat olimpiai vagy világbajnok sportolót [Benedek Tibor, Erdei Zsolt, Igaly Diána, Kozmann György, Kőbán Rita és Varga Zsolt], egy kitűnő eredményekkel rendelkező paralimpikont [Sas Sándor] és adj hozzájuk egy elismert sportpszichológust [Imre Tóvári Zsuzsanna]. Alaposan forgasd meg őket a motivációs trénerként is tevékenykedő szerzők [Bánhidy András és Paján Viktor] kérdéseiben, felvetéseiben, majd gyúrd jól felépített szerkezetbe a tartalmas válaszokat. Végül az egészet fűszerezd egy csipetnyi ezotériával és tálald az egészet mindenki számára fogyasztható módon. Ez a Sportalkímia sikerreceptje.

A könyv egy érdekes ötlet alapján született. Magyarország 160 olimpiai aranyéremmel büszkélkedhet, tehát rengeteg kiemelkedő sportolónk van, akik valóra váltották álmaikat. Miért nem kérdezi meg őket senki, hogy mi a sikerük titka, mi lehet a közös bennük?

A válaszokat persze össze kellett gyűjteni, feldolgozni és rendszerezni. A könyv átgondolt struktúrája azt mutatja, hogy a szerzők határozott elképzelésekkel láttak munkához. A sporthoz, a sikerhez, a győzelemhez, vagy az életben való boldoguláshoz szükséges jellemzők, értékek mind felsorakoznak: a tehetség, a fókusz, a felelősségvállalás, az alázat, a szorgalom. Emellett kitérnek a hibákra, a holtpontok és kudarcok leküzdésére, illetve az ehhez szükséges kitartásra, pozitív gondolkodásra. Nem maradhat el a külső és belső környezet hatásának elemzése sem, így a szülő-gyermek kapcsolat, a csapatmunka és az önfejlesztés teszik teljessé a képet.

A neves sportolók a saját szavaikkal mondják el tapasztalataikat, élményeiket, vagy hoznak példát egy-egy szituációra a pályafutásuk, magánéletük fontos állomásaiból. Az őszinte megnyilvánulásokkal, valós élethelyzetekkel bárki könnyen tud azonosulni, ezek a gondolatok nemcsak sportolóknak szólnak, a győztes valamilyen formában mindenkiben benne lakozik.

A szereplők névsorán végigtekintve a pszichológusnő első gondolatra talán kilóg a sorból. És valóban így is van, viszont egyáltalán nem rossz értelemben! Hozzáértő megnyilvánulásaival szakmai környezetbe helyezi a sportolók által felelevenítetteket és ezzel összefogja az egyéni történeteket. A sikerhez vezető út gyakran különbözik, de a motivációk, az alapvető jellemzők minden bajnoknál hasonlóak.

A könyv szerzői is végig aktív szerepet vállalnak: felvezetéseikkel, átkötéseikkel inspirációt adnak és segítenek elvonatkoztatni a sport egyedi világától, átültetni a gondolatokat a mindennapi életbe. A fejezetek végén található összefoglalók pedig útravalókként is felfoghatók.

És még egy apróság, hogy teljes legyen a koncepció: a könyv megvásárlásával 100 forinttal támogatjuk a Peter Cerny Koraszülött Gyermekmentő Alapítványt.

ÉRTÉKELÉS
A Sportalkímia értékes gondolatokkal teli kötet, amelyben olyan nagyszerű emberek nyílnak meg rendkívüli őszinteséggel, akik feljutottak saját sportáguk csúcsára. A sikerhez vezető út azonban a sportban és a magánéletben komoly hasonlóságokat mutat, így mindenki erőt meríthet belőle. Az egyes történetekért, tanácsokért önmagukban is érdemes fellapozni a könyvet.
Összességében egy 10-es skálán 8-asra értékelem a könyvet.

SZERZŐK
Paján Viktor – Kommunikációs és motivációs trénerként egyéni és szervezetfejlesztéssel foglalkozik. Diplomáit a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának vízilabda, illetve a Budapesti Gazdasági Főiskola marketingkommunikációs szakán szerezte. Aktív vízilabdázó. Pályafutása során csapataival nyert Universiadét, Bajnokok Ligáját és több magyar bajnokságot. A magyar női vízilabda válogatott másodedzője.

Bánhidy András – Vállalakozó a marketing és a kommunikáció területén, valamint hat éve üzleti és motivációs előadó. Diplomáját a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának sportmenedzseri szakán szerezte. Szakmája az egyén és a szervezet fejlesztése, képzése. Volt utánpótlás válogatott, ifjúsági Európa-bajnok és felnőtt első osztályú vízilabdázó. A 2000-2001-es felnőtt OB1-es magyar bajnokság gólkirálya.

One Comment

  1. Pingback: Gyömbér Noémi – Kovács Krisztina: Fejben dől el | Sportsmarketing

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Az alternatív energiaforrásoké a jövő

A kifogyóban lévő nem megújuló energiaforrások arra kényszerítenek minket, hogy új ötletekkel, új megoldásokkal pótoljuk a felmerülő energiaigényünket. Ez a...

Close