amerikaifutball, rövidhír, Sportmarketing — 2011/12/21 at 07:38

Az alternatív energiaforrásoké a jövő

by

A kifogyóban lévő nem megújuló energiaforrások arra kényszerítenek minket, hogy új ötletekkel, új megoldásokkal pótoljuk a felmerülő energiaigényünket. Ez a sportlétesítmények esetében is helytálló.

A tengerentúlon egyre több, óriási kapacitással működő létesítmény energiaellátását próbálják alternatív megoldásokkal kielégíteni. Ezt nyomatékosítja az NRG Energy új megállapodása a New Meadowlands Stadiont üzemeltető vállalattal. A 2010 áprilisában átadott épület New York városának büszkesége és az National Football League-ben [NFL] szereplő két new yorki amerikaifutballklub a Giants és a Jets hazai pályája is egyben. A létesítmény az eddig, valaha épült legdrágább NFL stadion: a 82 566 főt befogadni képes pálya 1, 6 milliárd dollárba került.

A NRG Energy projektje, melyet a „Solar Ring” névvel illettek, a futball aréna tetején elhelyezett napelemek segítségével valósítja meg, hogy a stadion képes legyen változtatni a színét, attól függően, hogy melyik new yorki NFL csapat szerepel benne.

A „Solar Ring” a körülbelül 1500 egyéni napelem és 52 modul segítségével képes lesz – az eredetinél 25-ször több energiát igénylő LED-es világító és kijelző rendszer működtetésére.

Mark Lamping, a stadion elnöke örül, hogy egy újabb lépést tettek a „zöld elképzelés” (green vision) megvalósítása felé vezető úton.

Az Egyesült Állomokban nem a new yorki aréna az egyetlen, ahol a „green vision” az irányadó idea. A Washington Redskins, NFL csapat stadionjához tartozó parkolóban is napelemes technológia segítségével, míg a Philadelphia Eagles arénájában szélturbinák, napelemek és bioüzemanyaggal működő generátorok segítségével termelik az energiát.

A természettudatos magatartás a tengerentúlon és Európában is egyre nagyobb visszhangot kap, amit ezek a megoldások is jól reprezentálnak. A jövőben valószínűsíthetően egyre több alternatív megoldással fogunk találkozni, hisz a fellépő energiaigényt csupán a megújuló források segítségével lehet kielégíteni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Bemutatták a 2012-es BL-döntő arculatát

Az UEFA nyilvánosságra hozta a 2012-es Bajnokok Ligája döntő egyedi vizuális dizájnját. A finálét május 19-én Münchenben rendezik.

Close