kosárlabda, rövidhír, Sportpolitika — 2011/12/19 at 08:20

Magyarország rendezi a 2015-ös női kosárlabda Európa-bajnokságot

by

Az Európai Kosárlabda Szövetség [FIBA Europe] vasárnapi döntése értelmében Magyarország rendezi a 2015-ös női Európa-bajnokságot.

A FIBA Europe-nak a müncheni Marriott Hotelben tartott vezetőségi ülésén a magyar pályázat egyetlen vetélytársa Fehéroroszországé volt. A magyar prezentációban szerepelt imázsfilmben köszöntőt mondott Schmitt Pál köztársasági elnök és Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke. A Németországba utazott küldöttségben ott volt Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő, Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium [NEFMI] sportért felelős államtitkára, Szalay Ferenc jelenlegi és Berényi János előző MKOSZ-elnök is.

„A prezentáció során az európai szövetség vezetőire különösen nagy hatással volt, hogy beszámolhattam arról, hogy a tárasági adótörvényben történt változások nyomán jövőre a kosárlabda az ideihez képest százszor akkora állami forráshoz jut” – nyilatkzta Szijjártó Péter. „Mellettünk szólt az is, hogy a kormány pénzügyi garanciát vállalt az Eb megrendezéséhez, továbbá hogy sportot kedvelő vezetőink vannak, hiszen a köztársasági elnök és a sportért felelős államtitkár is olimpiai bajnok. Emellett öt kiváló helyszínnel készülünk a 2015-ös tornára, a női Euroligában pedig jelenleg is két csapat képviseli a magyar színeket.”

Czene Attila a FIBA Europe helyszíni közvetítésében kijelentette: „Rendkívül boldog vagyok, az infrastrukturális fejlesztések menetrendje készen áll, ráadásul az egyik helyszín, Győr pályázik a 2017-es nyári európai ifjúsági olimpiai fesztivál lebonyolítására is. Jövőre sok pénz áramlik Magyarországon a csapatsportokba, a közönség szereti a női kosárlabdát, és a jó földrajzi elhelyezkedés, illetve a kis távolságok egyaránt remek Eb-t ígérnek. Válogatottunk lemarad ugyan a jövő évi, londoni olimpiáról, ám a 2016-oson már ott szeretnénk lenni Rióban, annak az egyik kvalifikációs eseménye pedig épp hazai földön lesz.”

Olafur Rafnsson, a FIBA Europe elnöke gratulált a győztes pályázathoz: „Remek döntés született, Magyarországon nagy hagyományai vannak a kosárlabdának, a női szakág pedig különlegesen nagy elismertségnek örvend.”

A négy év múlva rendezendő Eb csoportmérkőzéseit Sopronban és Győrben, középszakaszát Veszprémben és Szombathelyen, helyosztóit pedig Budapesten bonyolítják le. Magyarország korábban négyszer – 1950, 1964, 1983, 1997 – rendezett női kontinenstornát, ezek közül az elsőn ezüstérmes lett a válogatott. A nemzeti együttes legutóbb 2009-ben vett részt Európa-bajnokságon – Lettországban a csoportkör végén búcsúzott -, az idei sorozatban az utolsó akadálynál, a pótselejtezőben bukott el.

A 2015-ös férfi Eb rendezési jogát Ukrajna kapta meg, miután a közösen jelentkező Németország, Franciaország, Olaszország és Horvátország szerdán áthidalhatatlan ellentétekre hivatkozva visszavonta pályázatát. A négyes azt kifogásolta, hogy az ukránok túl későn adták be a kandidációs papírokat.

Forrás: MTI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

A Londoni Játékok új kapukat nyithatnak meg

226 nap múlva Londonban kezdetét veszi a 2012-es Olimpiai Játékok. A világ egyre nagyobb izgalommal követi az eseményeket, egyre több...

Close