olimpia, rövidhír, Sportmarketing — 2011/11/24 at 08:01

Bemutatták a londoni olimpia emlékérmeit

by

Bemutatták a 2012-es londoni olimpia emlékérmeit: a brit Királyi Pénzverde által gyártott egykilós arany érme Sir Anthony Caro szobrász, az ezüst érme a képzőművész, és író-zeneszerző Tom Phillips tervei alapján készült.

A londoni Királyi Művészeti Akadémián bemutatott arany emlékérme a szigetország első egykilós érméje. A kereken egy kilogrammnyi tiszta aranyat tartalmazó kisplasztikai alkotás 100 ezer fontot ér. A szintén egykilós ezüst érme értéke háromezer font. Az arany változatból összesen hatvanat, míg az ezüstből 2012 darabot fognak legyártani.

II. Erzsébet királynő személyesen hagyta jóvá mindkettőt, hogy azok törvényes brit fizetési eszközökké is válhassanak. Az érmék fejoldalán a királynő Ian Rank-Broadley által tervezett arcképe látható, amely 1998 óta díszíti a hagyományos brit pénzérméket.

Az arany emlékérem a versenyeken elért sikernek, a test és az elme végső határait feszegető erőfeszítéseknek, valamint a játékok történelmi örökségének állít emléket. Az érmét egy babérkoszorú szegélyezi és a londoni olimpia logója is helyet kapott rajta, csakúgy mint a súlyemelés, a boksz, a futball és az atlétika sportszerei is.

Az arany változat készítése során speciális nyomási és gyártási technológiát alkalmaztak a brit Királyi Pénzverdéből kikerült eddigi legdomborúbb érme előállításához. Mérete és értéke miatt azonban nem valószínű, hogy forgalomba kerül. Az ezüst emlékérme azt a gondolatot örökíti meg, amely szerint a csapatok összehangolt munkával képesek elérni a sikert és a győzelmet és ehhez igazodik a rajta olvasható felirat is: “Egyesítsük álmainkat, hogy a legkiválóbb csapattá tegyük világunkat”. A plaketten a Napot megformázó ünnepi lobogók és az olimpiai láng is helyet kapott.

Minden egyes érméhez tartozik egy eredetiséget igazoló dokumentum. Az arany emlékérmék igazolásait maga Sir Anthony Caro számozta be és írta alá. A művész munkássága kulcsfontosságú szerepet játszott a kortárs szobrászat fejlődésében. A képzőművész 1987-ben kapott lovagi címet, és Henry Moore – a 20. század egyik legjelentősebb szobrászművésze – óta ő volt az első brit szobrász, aki 2000-ben Order of Merit kitüntetést kapott. A New York-i Metropolitan Museum of Art a közelmúltban egy nagyszabású kiállítást szentelt az alkotásainak.

Tom Phillips munkáit a világ leghíresebb galériáiban, többek között a londoni Tate és a National Portrait Gallery kiállítótermeiben tekintheti meg a nagyközönség.

Forrás: bbc.co.uk, MTI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Munkaügyi problémák megoldásán dolgozik a FIFA Katarban

A Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség nyomására a FIFA ígéretet tett a 2022-es katari labdarúgó világbajnokság stadionjainak építkezésein dolgozó vendégmunkások jogi helyzetének...

Close