FIFA, labdarúgás, rövidhír, Sportpolitika — 2011/11/23 at 07:53

Munkaügyi problémák megoldásán dolgozik a FIFA Katarban

by

A Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség nyomására a FIFA ígéretet tett a 2022-es katari labdarúgó világbajnokság stadionjainak építkezésein dolgozó vendégmunkások jogi helyzetének javítására.

A katari sportvezetés kilenc új stadion felhúzását és másik három felújítását vállalta a 2022-es labdarúgó világbajnokságra. A kapcsolódó infrastrukturális fejlesztéseket is figyelembe véve, a következő tíz évre tervezett építkezéseknek gyors ütemben kell megvalósulnia, hogy a futball-vb rajtára minden készen álljon. Ugyanakkor a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség [ITUC] aggodalmát fejezte ki a vendégmunkások munkakörülményeit illetően, és a munkálatok felfüggesztését helyezte kilátásba.

„A vendégmunkások jogait nem veszik figyelembe Katarban, nagyon alacsony béreket biztosítanak számukra és kiemelkedően magas a foglalkoztatás-egészségügyi, illetve biztonsági kockázatuk” – nyilatkozta Sharan Burrow, az ITUC részéről.

A helyzet javítása céljából Jerom Valcke, a FIFA főtitkára egyeztetett az ITUC vezetőivel. Mivel a 2014-es brazil futball-vb előkészületeit a stadionok építkezésein dolgozó vendégmunkások sztrájkja hátráltatta több alkalommal is, a nemzetközi szövetség a jövőben komolyabb figyelmet követel a munkaügyi szabályok betartására a későbbi világbajnokságok rendezésére pályázóktól.

Forrás: fifa.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Gyorsabb vagy a reklámunknál?

A 2011-es New York Maraton egyik főszponzora, az Asics sportszergyártó cég egy meglepő kérdést tett fel: gyorsabb vagy a reklámunknál?

Close