kosárlabda, rövidhír, Sportpolitika — 2011/10/11 at 16:31

Elmarad az NBA alapszakaszának első 100 mérkőzése

by

Mivel a klubtulajdonosok és a játékosok továbbra sem tudnak megegyezni az új kollektív szerződést illetően, a 2011–2012-es bajnokság november elsejére tervezett rajtját két héttel elhalasztották.

Széles a szakadék a klubtulajdonosok és a játékosok érdekképviseletének [NBPA] álláspontjai között, így az új kollektív szerződés [collective bargaining agreement – CBA] aláírása egyelőre várat magára. Először az NBA előszezonjának első két hetét törölték az illetékesek, majd ugyanerre a sorsa jutott a felkészülési időszak második két hete is. David Stern, az NBA komiszárja a múlt héten jelezte, ha a felek hétfőig nem jutnak egyezségre az új munkafeltételekről, akkor a 2011–2012-es bajnokság november elsejére tervezett rajtját kell két héttel elhalasztani. Mivel a hétvégi, majd a hét órán át tartó hétfői tárgyalások sem vezettek eredményre, a bejelentés megtörtént, a játékosok munkából való kizárása – lockout – továbbra is érvényben marad, az alapszakasz pedig november 15. előtt nem kezdődik meg. Ez pontosan 100 mérkőzés elmaradását jelenti.

A klubtulajdonosok és a játékosok között továbbra is a bevételek elosztásának aránya az első számú konfliktusforrás. Az előző CBA a különböző költségek levonása után a kosárlabdából származó bevételek 57 százalékát garantálta a játékosoknak. A tulajdonosok ezt 50 százalékra szerették volna leszorítani, a játékosok azonban 53 százalék alá nem kívántak menni.

A tulajdonosok ezen kívül szeretnék az eddiginél magasabb luxusadóval sújtani a játékosai bérezésére a fizetési plafon fölött is költő együtteseket, valamint csökkenteni kívánják a szerződések időtartamát: új gárdához igazoló kosaras legfeljebb három, a régi csapatával hosszabbító játékos legfeljebb négy évre írhatna alá a jelenlegi hat esztendő helyett. A szakszervezet négy, illetve öt év alá nem hajlandó menni.

Az NBA-ben eddig egyetlen egyszer, 1998-ban maradtak el alapszakaszbeli mérkőzések munkabeszüntetés miatt. Akkor a felek egészen január 6-ig nem jutottak megegyezésre, ennek következtében az alapszakaszban a tervezett csapatonkénti 82 mérkőzés helyett csak 50-et rendeztek, amely jelentős veszteségeket okozott minden érdekeltnek.

Forrás: nba.com, NSO

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

A londoni olimpiai érmek bányája támogatja a mongol olimpiai csapatot

A Rio Tinto, a londoni olimpia hivatalos fémbeszállítója partnere arany fokozatú partneri szerződést kötött a Mongol Olimpiai Bizottsággal. Az érmekhez...

Close