olimpia, rövidhír, Sportmarketing — 2011/10/10 at 15:49

A londoni olimpiai érmek bányája támogatja a mongol olimpiai csapatot

by

A Rio Tinto, a londoni olimpia hivatalos fémbeszállítója partnere arany fokozatú partneri szerződést kötött a Mongol Olimpiai Bizottsággal. Az érmekhez szükséges nyersanyagok egy részét az ázsiai országban bányásszák.

A Rio Tinto, a világ egyik vezető bányászati cége áprilisban kapta meg az exkluzív jogokat, hogy a 2012-es londoni olimpia érmeihez az aranyat, az ezüstöt és a rezet biztosítsa. A 4700 darab, rekordméretű olimpiai érem elkészítéséhez szükséges nyersanyagot a földgömb két ellentétes oldaláról, az egyesült államokbeli Salt Lake City mellett lévő Utah Copper bányából és a Mongóliában található Oyu Tolgoi bányából nyerik ki.

A Rio Tinto, az országgal való kapcsolatát szorosabbra fűzve, arany fokozatú partneri szerződést kötött az Mongol Olimpiai Bizottsággal. „Mongólia büszke lehet arra, hogy az ott bányászott nyersanyagból készülnek a 2012-es londoni olimpiai és paralimpiai játékok érmei, amelyek a teljesítmény tartós szimbólumai” – nyilatkozta David Paterson, az angol székhelyű vállalat mongol egységének igazgatója.

Mongólia 1964 óta vesz részt az ötkarikás játékokon, és 2008-ban szerezte meg első olimpiai aranyait – egyet-egyet bokszban, illetve dzsúdóban. Az összesen 19 olimpiai éremmel büszkélkedő országot várhatóan körülbelül 30 fős olimpiai csapat képviseli majd Londonban.

Mongólia ásványanyag-lelőhelyekben gazdag ország lévén a bányászati cégek kedvelt célpontja. A Rio Tinto Oyu Tolgoi projektje a világ egyik legnagyobbja a maga nemében: évente 1,2 milliárd tonna réz és 18,4 tonna arany kitermelését tervezték be az első tíz évre.

Forrás: online.wsj.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Bajnokok Napja az A38 Hajón

A Sportalkímia Alapítvány és az SKC Consulting Kft Október 8-án, szombaton, 14 órai kezdettel "Bajnokok napja az A38-on" elnevezésű jótékonysági...

Close