labdarúgás, rövidhír, Sportgazdaság, Sportjog — 2011/10/05 at 17:08

Egy brit kocsmáros lavinát indított el a közvetítési jogok piacán

by

Egy brit pubtulajdonos ügye kapcsán az Európai Bíróság úgy határozott, hogy a labdarúgó mérkőzések közvetítési jogainak olyan értékesítése, amely a műsorsugárzóknak tagállamonként területi kizárólagosságot biztosít, ellentétes az uniós joggal.

Az utóbbi évek egyik legnagyobb horderejű ügyében hozott tegnap döntést az Európai Unió Bírósága a sportközvetítési jogok piacán. Az ítélet, amely kimondja, hogy ellentétes az uniós joggal a labdarúgó-mérkőzések közvetítésének olyan engedélyezési rendszere, amely a műsorsugárzó szervezeteknek tagállamonként területi kizárólagosságot biztosít, és amely megtiltja a nézőknek, hogy ezeket a műsorokat dekódoló kártya segítségével más tagállamokban nézzék, megváltoztathatja a közvetítési jogok értékesítésének gyakorlatát.

Nagy-Britanniában egyes kocsmák – így az ügyet kirobbantó Karen Murphy-é is – olyan külföldi dekódoló kártyákat kezdtek használni, amelyeket görög műsorsugárzók bocsátottak a Görögországban lakó előfizetők rendelkezésére. A pubtualjdonosok ezzel a húzással havi 480 font helyett csak 118 fontot fizettek azért, hogy a Premier League mérkőzések láthatók legyenek a vendéglátó egységeikben.

Az Angliában kizárólagos közvetítési joggal rendelkező – és azért többszázmillió fontot fizető – Sky csatorna illetékesei jogi útra terelték az ügyet. Az Európai Unió Bírósága azonban megállapította, hogy a szolgáltatásnyújtás szabadságával ellentétes az olyan nemzeti szabályozás, amely megtiltja a külföldi dekódoló kártyák behozatalát, értékesítését és használatát. A bíróság álláspontja szerint a mérkőzések nem a Premier League szellemi alkotásai, ezért a szervezet nem tarthat igényt szerzői jogokra velük kapcsolatban. Szerzői joggal csak olyan alkotások védhetők, mint a Premier League himnusza, grafikai megjelenése, vagy a műsorokat felvezető kisfilmje. Az ítélet kihirdetése után a Sky részvényei azonnal esni kezdtek.

A szakértők szerint a döntés következményként a Premier League a külföldi értékesítéssel összefüggésben akár évente 300-400 millió eurót is veszíthet. A többi európai topliga szintén bevételkiesésre számíthat, de nem ekkora mértékben. Az ítélet nyomán a mostani televíziós szerződések részben érvénytelenné válnak, a közvetítési jogok exkluzív értékesítési rendszerét pedig meg kell változtatni a sportban. Ez az európai futballbajnokságokon kívül a FIFA-t és az UEFA-t, valamint a nagyobb sportági szövetségeket is érinti.

Forrás: tvsportsmarkets.com, MTI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Technológiai együttműködést kötött a McLaren és a Specialized

Hosszú távú megállapodást kötött a Forma 1-ben érdekelt McLaren és a kerékpárokat gyártó Specialized. A közös munka lényege a technológiai...

Close