kosárlabda, rövidhír, Sportpolitika — 2011/09/26 at 17:35

NBA lockout: 43 előszezonbeli mérkőzés törölve

by

A legutóbbi tárgyalások is eredménytelenek voltak a csapattulajdonosok és a játékos-szakszervezet között, így az NBA előszezonja nem kezdődhet el az eredeti menetrend szerint.

Az NBA megszenvedte a lockout első komoly áldozatait: mivel a csapattulajdonosok és a játékos-szakszervezet [NBPA] közötti múlt heti tárgyalások sem vezettek eredményre, a liga vezetői kénytelenek voltak törölni az eredetileg október 3-ától esedékes edzőtáborokat, valamint az előszezon első hetére, október 9. és 16. közé ütemezett 43 felkészülési mérkőzést. Az NBA honlapján a hivatalos menetrend október 16-ára jelzi az első meccseket, de ezek sorsa is könnyen veszélybe kerülhet, ha nem születik hamarosan új kollektív szerződés [collective bargaining agreement – CBA].

A lockout július 1-én lépett életbe és azóta az NBA több mint 10 százalékkal csökkentette a munkaerejét. A csapattulajdonosok 300 millió dollár veszteségről számoltak be a nyáron véget ért szezonban és 1,5 milliárd dolláros hiányról az előző CBA hatéves időtartamát tekintve, ezért jelentős változásokat szeretnének elérni a tárgyalások során. A hatályát vesztett rendszerben a játékosok a különböző költségek levonása után a kosárlabdához kötődő bevételek 57 százalékát kapták meg – ez legutóbb 2,176 milliárd dollárt jelentett a 3,8 milliárdból -, amit a tulajdonosok szeretnének 50 százalékra csökkenteni. Az NBPA 54,3 százalékig volt hajlandó elmenni az alkudozások során, amely évente 100 millió dollár extra jövedelmet jelentene a tulajdonosoknak a korábbiakhoz képest, azonban a két fél álláspontja között a következő tíz éves periódust tekintve 7 milliárd dollár a különbség.

Az NBA-ben eddig egyetlen egyszer, 1998-ban maradtak el alapszakaszbeli mérkőzések munkabeszüntetés miatt. A szakértők szerint legkésőbb október közepéig kellene aláírni az új CBA-t, hogy ez ne történjen meg ismét, és november 1-én az eredeti terveknek megfelelően elrajtolhasson a következő szezon. A csapattulajdonosok és a játékos-szakszervezet közötti megbeszélések váratóan a héten folytatódnak.

Forrás: nba.com

One Comment

  1. Pingback: Elmarad az NBA alapszakasz első 100 mérkőzése | Sportsmarketing

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Egymillió forintos pályázat fiatal sportolók számára

Fiatal sportolók támogatására 1 millió forint értékű, egyéves menedzseri szerződésre szóló pályázatot írt ki a Felix Promotion. A Facebookon legtöbb...

Close