FIFA, labdarúgás, rövidhír, Sportpolitika — 2011/09/16 at 14:31

Bin Hammam a Nemzetközi Sportdöntőbíróságra viszi a FIFA-ügyet

by

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség elutasította Mohamed Bin Hammam fellebbezését, amelyet az életre szóló eltiltása kapcsán nyújtott be. A katari sportvezető a Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz fordul az ügyben.

Mohamed Bin Hammam ígéretéhez híven folytatja harcát a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség [FIFA] ellen, hogy tisztára mossa a nevét. Az ázsiai szövetség volt elnökét július 23-án tiltották el a sportágban való mindenféle tevékenységtől, és hiába kérelmezte a büntetés eltörlését, tegnap a FIFA fellebbviteli bizottsága elutasította azt. Bin Hammam előtt ezzel megnyílt az út a semleges platformot képviselő Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz [CAS].

„Ügyfelem már korábban is nyilatkozta, hogy nem optimista a FIFA jogorvoslati eljárását illetően, de ez volt a hivatalos protokoll az ügynek a Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz vitelében. Egy másik esetet szintén a CAS elé tárunk, ugyanis kétségbe vonjuk a FIFA jogát, hogy kinevezhesse Zhang Jilongot az Ázsiai Labdarúgó Szövetség [AFC] élére, valamint a FIFA végrehajtó bizottságának tagjává. Ez az eljárás összeférhetetlen az AFC alapszabályával” – nyilatkozta Eugene Gulland, Bin Hammam ügyvédje.

A katari sportvezető azért kapta az eltiltását, mert 7 különböző pontban megszegte FIFA etikai kódexét. Az egyik pont a vesztegetés: Bin Hammam állítólag fejenként 40 ezer dollárért – összesen hozzávetőlegesen 1 millió dollár nagyságrendben – vásárolt voksokat a CONCACAF karibi térségében a nemzetközi szövetség június elsejei elnökválasztása előtt. Bin Hammamot emiatt május 29-én felfüggesztették, így három nappal később Sepp Blattert egyedüli indulóként újraválasztották és negyedik ciklusát kezdhette meg a FIFA élén.

Bin Hammam az ügy kezdete óta tagadja a vádakat és ártatlannak vallja magát.

Forrás: bbc.co.uk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

A Médiatanács megtilthatja a sportközvetítések kizárólagosságát

Elképzelhető, hogy a magyar köztestület korlátozni fogja egyes sportesemények kizárólagos közvetítési jogát a legfontosabb rendezvényeknél.

Close