labdarúgás, rövidhír, Sportgazdaság — 2011/09/02 at 09:33

Kinyíltak az európai klubok pénztárcái a nyáron

by

Az európai topligák közül Angliában, Olaszországban, Spanyolországban és Franciaországban is többet költöttek a klubok új játékosokra a nyári átigazolási szezonban, mint egy évvel korábban. Németországban stagnálás mutatkozott ezen a téren.

A labdarúgás ismét rácáfolt a nehéz gazdasági helyzetre: az angol, olasz és spanyol csapatok összesen közel 1,2 milliárd font értékben szerződtettek labdarúgókat az augusztus 31-én véget ért nyári átigazolási időszakban. A Deloitte nemzetközi könyvvizsgáló cég jelentése szerint a Premier League vezette a sort, klubjai 485 millió fontot költöttek új igazolásokra, amely 33 százalékos emelkedés a tavalyi adathoz képest. A 2010-ben mutatott visszafogott magatartás után tehát Angliában visszatértek a 2007 és 2009 között megszokott 450-500 millió fontos tartományba. Olaszországban [400 millió font], Spanyolországban [300 millió font] és Fraciaországban [165 millió font] szintén jobban kinyitották a pénztárcájukat az egyesületek, mint egy évvel korábban. Csupán Németországban mutatkozott stagnálás ezen a téren.

Angliában a Manchester United, a Manchester City, a Chelsea, a Liverpool és az Arsenal is 50 millió font felett áldozott a csapat megerősítésére, így ez az öt klub felelős a Premier League-ben történt pénzmozgás kétharmadáért. A legtöbbet, 74 millió fontot, a Sheikh Mansour arab milliárdos tulajdonában lévő Manchester City költötte, nem meglepő, hogy ők jegyzik a nyár legdrágább átigazolását is az argentin Sergio Kun Agüero személyében [38 millió font].

A Premier League klubok által kiadott 485 millió fontból 165 millió [34 százalék] ment brit labdarúgókra. Egy másik szempont szerint vizsgálva a költekezést pedig azt látjuk, hogy a szigetországon kívüli egyesületeknek átutalt összeg 25 százalékkal csökkent a tavalyihoz képest, de így is 200 millió font fölött maradt [205 millió]. Érdekesség, hogy a nyári átigazolási időszak utolsó napján, augusztus 31-én, közel 100 millió font értékű üzlet köttetett.

A korábbiakhoz képest nagyobb volt a magas fizetésű játékosok kölcsönadásának aránya, amely azzal magyarázható, hogy a klubok igyekeznek egyensúlyba hozni a könyvelésüket az UEFA financial fair play szabályra való felkészülés jegyében.

Forrás: deloitte.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

EA Sports FIFA 12 és NBA Jam újdonságok

Tovább erősíti pozícióját a sport témájú számítógépes játékok piacán az EA Sports. A közelmúltban nevezte meg a FIFA 12 borítóin...

Close