kosárlabda, rövidhír, Sportgazdaság — 2011/08/02 at 15:20

NBA lockout: szabad az út a játékosok előtt Európába

by

A Nemzetközi Kosárlabda Szövetség [FIBA] hozzájárult ahhoz, hogy az NBA-szerződéssel rendelkező játékosok Európában vagy Ázsiában kosárlabdázzanak amíg tart a lockout.

Megegyezett a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség [FIBA] az NBA-val, valamint az NBA játékosok szakszervezetével [NBPA], hogy amíg tart a lockout az észak-amerikai profi kosárlabdaligában, addig a játékosok szabadon igazolhassanak más bajnokságokba. A kosárlabdázók így nemcsak pénzt kereshetnének, hanem formában is tarthatnák magukat, azonban amint vége a munkabeszüntetésnek az NBA-ben, vissza kell térniük eredeti csapatukhoz.

Azok az NBA-játékosok, akik a FIBA alá tartozó bármely ligában való vendégszereplés mellett döntenek, először az NBA-től kell engedélyt kérjenek. Az NBA részleges felmentést ad ki, előírva a kosarasoknak, hogy az ideiglenes szerződésükben szerepelnie kell egy kilépési záradéknak, amely garantálja haladéktalan visszatérésüket a lockout végeztével. A játékosok a sérülést a saját felelősségükre kockáztatják.

Bár Deron Williams, a New Jersey Nets hátvédje élve az alkalommal a török Besiktashoz igazolt, példája nem jelenti automatikusan azt, hogy az NBA-játékosok elözönlik a két legvonzóbb célpontot, Európát, valamint Ázsiát. A sztárokat nehéz lenne megfizetni, és a gyengébb kategóriájú játékosoknak sem biztos, hogy megéri a sérülés kockáztatni. Ráadásul nem mindenhol fogadják őket szívesen, ugyanis a Kínai Kosárlabda Szövetség olyan intézkedéseket hozott, amely ellehetetleníti az NBA-játékosok leigazolását, mert úgy érzik, hátrányosan érintené a bajnokságukat, ha a lockout megszűnésekor hirtelen távoznának az ideiglenes szerződésű kosarasok. A nemzeti válogatottak mindenesetre tárt karokkal várják az NBA-ben szereplő legjobbjaikat az őszi európai, illetve dél-amerikai kontinensviadalra.

Billy Hunter, az NBPA vezetője támogatja a FIBA-val való együttműködést, továbbá a tárgyalások felgyorsulását reméli azáltal, hogy nyomás nehezedik az NBA-csapatok tulajdonosaira, ha látják, hogy játékosaik számára más opciók is léteznek.

Az NBA-ben június 30-án járt le a kollektív szerződést [collective bargaining agreement – CBA], így július 1-től lépett életbe a lockout. A felek azóta a héten ülnek le először egyeztetni a folytatást illetően.

Forrás: nba.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Elégedetlenek az európai klubok a FIFA-val és az UEFA-val

Az Európai Futballklubok Szervezete élesen bírálta a FIFA-t az azt körülvevő korrupciós botrányok, illetve a problémák elégtelen kezelése miatt. Az...

Close