labdarúgás, rövidhír, Sportpolitika — 2011/08/01 at 07:35

Elégedetlenek az európai klubok a FIFA-val és az UEFA-val

by

Az Európai Futballklubok Szervezete élesen bírálta a FIFA-t az azt körülvevő korrupciós botrányok, illetve a problémák elégtelen kezelése miatt. Az UEFA is kapott a kritikákból, ezért ismét felmerült a szakítás gondolata a klubok és a két szervezet között.

Karl-Heinz Rummenigge, az Európai Futballklubok Szeverzetének [ECA] elnöke éles hangon szólalt fel a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség [FIFA] ellen és cselekvésre szólította fel a tagjaikat. Utalva a FIFA-t körülvevő botrányokra, Rummenigge, aki a Bayern München vezérigazgatója is egyben, elfogadhatatlannak tartja, hogy pénzvezérelt, komolytalan és nem tiszta emberek vezetik a világ labdarúgását. Mivel kevés esélyt lát arra, hogy a nemzeti szövetségek ellentmondjanak a fölöttük álló FIFA-nak, a kluboktól várja az aktivitást.

Az ECA korábban is bírálta a FIFA-t, mert az önkényesen nyolc extra hivatalos játéknapot illesztett a következő négyéves ciklus versenynaptárába, valamint bizonytalan kommunikációt folytatott a 2022-es katari világbajnoksággal kapcsolatban. A válogatottakba elengedett játékosok biztosításának kérdése szintén konfliktusforrás de nemcsak a FIFA-val, hanem az UEFA-val is. Az egyesületek ugyanis nem kapnak megfelelő kompenzációt drágán fizetett játékosaik nemzeti csapatokban elszenvedett sérülései után. Az ECA-nak egyértelműen az a célja, hogy komolyabb szerepet kapjon a FIFA és az UEFA döntéshozatalban.

A klubok és a futballt irányító nemzetközi szövetségek közti ellentét felerősödése ismét felszínre hozta a szakítás alternatíváját. A klubok kezében erős fegyver, hogy a nemzetközi szövetségeket elhagyva megalakítják saját versenyrendszerüket, az európai szuperligát. Erre a lépésre reális esélyük legközelebb 2014-ben lesz, mert addig él a FIFA-val és az UEFA-val kötött egyetértési memorandum, amely alapján kötelesek az egyesületek részt venni a nemzetközi klubkupákban, illetve elengedni játékosaikat a hivatalos válogatott mérkőzésekre.

A 197 egyesületet tömörítő ECA 2008-ban jött létre az Európa elit klubjait magába foglaló G14 feloszlásával.

Forrás: guardian.co.uk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Közel a megegyezéshez az Amerikai és a Nemzetközi Olimpia Bizottság

A két szervezet jelentős lépéssel került közelebb az évek óta tartó nézeteltérésük felszámolásához a közvetítési jogdíjakból és a szponzorpénzekből származó...

Close